Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Tri desetljeća Spomen doma

Cijeneći povijesnu ulogu Rujanskih odluka, tadašnja Općina Pazin je uz potporu Zajednice općina Rijeka i predsjedništva Republike Hrvatske, na današnji dan 1981. godine dala na uporabu dom simboličnog naziva – Spomen dom sjedinjenja i slobode svih naroda i narodnosti na ovom prostoru", naglasio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić otvarajući u ponedjeljak izložbu o 30 godina djelovanja Spomen doma.

Odlukama donesenim u Pazinu u rujnu 1943. ostvaren je vjekovni san istarskog naroda o pripojenju matici zemlji, a zahvaljujući toj činjenici prije tri desetljeća izgrađeni su tunel kroz Učku i Spomen dom u Pazinu, dodao je Krulčić.

Kroz svoju dugu povijest Pazin se isticao kao administrativno, gospodarsko i kulturno središte, a posljednjih dvadeset godina pripala mu je uloga središta Istarske županije.

– Kultura i obrazovanje imali su, i trebaju imati, posebno mjesto, tim više što se Pazin kao mali grad može podičiti bogatim povijesnim naslijeđem te kulturnim i obrazovnim institucijama.

Tako je Pazin nedavno obilježio 100 godina gradske knjižnice, 110 godina hrvatske gimnazije, prve u Istri, te 40 godina Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre i osnovne glazbene škole, a od 2007. zahvaljujući Veleučilištu u Rijeci Pazin postaje prepoznatljiv i kao studentski grad.

U tom kontekstu Spomen dom zauzima posebno mjesto kao kulturno središte Pazinštine, rekao je Krulčić te zahvalio autorici izložbe Mariji Ivetić te svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Spomen doma.

Na prigodnoj izložbi koja se može razgledati do 30. listopada izložene su fotografije gradnje i otvaranja, ali i plakati mnogih programa koji su se u protekla tri desetljeća održavali na pozornici, u dvoranama i izložbenim prostorima Spomen doma.

Budući da se u posljednje vrijeme Pučko otvoreno učilište u Pazinu, koje djeluje u Spomen domu, pojavljuje i kao nakladnik, u zasebnom je dijelu izložen dio književne produkcije. (M. RIMANIĆ)
www.glasistre.hr

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike