Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Dan Istarske županije u Pazinu: Rujanski dani proglašeni događajem 20. st.

Pljeskom i ustajanjem – nakon što su to prvi učinili Tomislav Ravnić i Miljenko Benčić, čelnici istarskih i pazinskih antifašističkih boraca – sudionici svečane sjednice Skupštine Istarske županije su u ponedjeljak donijeli Deklaraciju o proglašenju općenarodnog i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre i Pazinskih odluka o sjedinjenju najznačajnijim događajima u istarskoj povijesti 20. stoljeća.

Na svečanosti obilježavanja Dana županije 25. rujna bili su predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života Istre, kao i izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić Fred, njegov savjetnik za branitelje, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je pazinski mješoviti pjevački zbor Roženice pod vodstvom maestra Janoša Fehera, Kristian Kel je svirao klavir, a Ivan Šverko harmoniku. U Parku narodnog ustanka su delegacije Županije, Pazina i udruga položile vijence na spomenik palima za slobodu.

Pljeskom i ustajanjem pozdravljena deklaracija

               Tekst deklaracije je na hrvatskom i talijanskom jeziku pročitao Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine. Deklaracijom se odaje "poštovanje hrabrosti istarskog naroda" koji je predvođen antifašističkim pokretom odlučio, u jeku Drugog svjetskog rata, sam odrediti svoju sudbinu.

Oni su imali hrabrosti i snage istaknuti visoku razinu zaštite ljudskih i manjinskih prava te suživot i toleranciju kao najviše vrednote. Ukazuje se na značaj odluka od 13. i 25. rujna 1943., ali i naglašava da deklaracija izražava opće stajalište Skupštine Istarske županije da se proklamirani principi poštuju kod donošenja odluka na svim razinama u županijskim tijelima.

Potiču se uvjeti za slobodno izražavanje pojedinaca o svemu od političkog uvjerenja do etičke pripadnosti. Županijska skupština se obavezala da će svojim odlukama inicirati i podržavati dodatno izučavanje tih povijesnih dana i promoviranje kroz informativne i izdavačke djelatnosti. S općinama i gradovima će se inicirati primjereno obilježavanje i održavanje spomenika značajnih povijesnih događaja i ličnosti kao i prenošenje znanja novim generacijama kroz zavičajnu nastavu.

U Parku narodnog ustanak su delegacije Županije, Pazina i udruga položile vijence na spomenik palima za slobodu

Kozlevac je u kraćem uvodnom obraćanju, govoreći o parlamentarnim izborima, rekao da se nakon toga očekuje daljnja demokratizacija i decentralizacija, dok je borcima poručio da će im biti vraćena pred 10-ak godina oduzeta stečena prava.

"Danas mogu sa sto postotnom sigurnošću tvrditi da ćemo ostvariti sva ključna obećanja koja smo građanima Istre dali", poručio je istarski župan Ivan Jakovčić u neuobičajeno kratkom govoru, u kojem se ipak našlo mjesta za kritiku opozicije.

"Zato i danas ne mogu razumjeti kako je opozicija u ovoj Skupštini glasala protiv izgradnje bolnice", rekao je Jakovčić koji od Vlade očekuje brzo izdavanje državnog jamstva da bi se nastavila procedura koja će "napokon omogućiti izgradnju te toliko željene bolnice".

Za politiku suživota industrije, turizma i poljoprivrede koja se u Istri njeguje Jakovčić kaže da je potpuno ispravna i da će se s njom nastaviti. Neovisno o ekonomskim globalnim trendovima on vjeruje da u uspjeh natječaja za tri lokacije projekta Brijuni rivijera, najavio je skori početak izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i naglasio da se ne samo turizam, nego i cijelo gospodarstvo mora snažno povezati s novim tržištima – kineskim, američkim, japanskim, indijskim…

Dotaknuo se izbora nakon kojih očekuje suradnju na učvršćivanju i jačanju istarskog regionalnog identiteta kroz decentralizaciju, regionalizam i implementaciju ustavnog principa supsidijarnosti. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju očekuje novi uzlet Istre i veće sudjelovanje Europe u istarskim razvojnim projektima.

Riječi pohvale za Istru je imao predsjednikov izaslanik Matić koji je rekao da se Istra često uzima za primjer drugim županijama jer prednjači u gospodarskom razvoju, međunarodnoj suradnji, vrednovanju antifašizma i na drugim područjima.

Još o bolnici

Za bolnicu je župan rekao da je "jedino još neostvareno obećanje koje smo dali građanima Istre i od njega ne odustajemo". Sve će se učiniti da se bolnica izgradi. Opet se očešao o političke suparnike iz udruge i stranke Ladonja za koje kaže da razbacuju novce organiziranjem političkih farsi "umjesto da te milijune doniraju bolnici i time iskreno pokažu brigu za naše građane". (S. BENIĆ, snimio S. MILJEVIĆ) www.glasistre.hr

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike