Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

TRADinETNO – Festival tradicijske i etno glazbe u Pazinu

Pazin, 29.5.2012. – Danas je u Pazinskom Kaštelu predstavljan bogati program ovogodišnjeg izdanja Festivala TradInEtno koji se od ove godine diči i novim vizualnim identitetom. Festival se održava kao prva Umjetnička sezona u sklopu međunarodnog projekta Archeo.S. Pazin će tako u deset dana biti domaćin glazbenih i scenskih nastupa sudionika iz Francuske, Belgije, Njemačke, Engleske, Švedske, SAD-a, Estonije, Španjolske, Hrvatske, Grčke, Italije, Albanije, Slovenije i Senegala.

Festival će svoja vrata otvoriti u četvrtak 31. svibnja s početkom u 19 sati, nastupima folklornih društava iz Pazina, Kršana, Vodnjana, Galižane, Žejane i Sv. Lovreča. U petak, s početkom u 21 sat na programu su koncerti vrsnih hrvatskih izvođača etno glazbe – skupina Afion (HR) i Lidija Dokuzović trio (HR) te talijanskog benda Spakka-Neapolis 55. Ovaj talijanski bend surađivao je sa glazbenicima kao što su Manu Chao i Peter Gabriel a radili su i soundtrack za kazalište, filmove i serijale (Sopranos, The long way down). Subota će biti u znaku gostiju iz Slovenije, grupe Katice i gostiju iz Senegala koje predvodi Seckou Keita, virtuoz na kori i djembeu koji će nas sa svojim glazbenicima uvest u svijet ritmova i pjesama Senegala i zapadne Afrike. Poznati istarski glazbenici Franko Krajcar i Indivia te etno skupina Šćike odvest će nas u glazbenu tradiciju Istre u nedjelju 3. lipnja u 21 sat. Francuski duet nevjerojatnih vokalnih sposobnosti, dva glasa, ukulele i gitara u dvojcu pod nazivom Youque&Fly čine čuda a ponosne su i na nedavnu pobijedu na Festivalu mladih talenata u Parizu. Na programu TradInEtna su u srijedu 6. lipnja. Kao i svake godine vrlo važna sastavnica festivala je i edukatvni dio, pregršt radionica s eminentnim stručnjacima iz područja etnomuzikologije i pregršt predavanja. Po prvi puta ove godine s radionicama kreće i glazbeni kamp mladih TradInEtno Camp. Prva radionica pod nazivom TradInEtno Camp trajat će od 1.6 do 8.6. a voditelj je Allan Skrobe, švedski glazbenik, producent i glazbeni pedagog, mnogima poznat po svom radu kao mentor na Ethno Croatia kampu u Grožnjanu te kao umjetnički voditelj na Ethno Sweden u Rattviku zadnjih 11 godina. Druga radionica pod nazivom Pelagogica namijenjena je glazbenicima iz partnerskih zemalja projekta Archeo.S. (Italija, Grčka, Albanija i Hrvatska) na kojoj će šestero vrsnih glazbenika pod vodstvom stručnjaka će u razdoblju od 4. 6. do 8.6. stvarati nove-zajedničke produkcije. Pelagogica i TradInEtno Camp svoje će rezultate rada prezentirati na koncertu u petak 8. lipnja s početkom u 21 sat kada će nastupiti i Pazinska etno skupina Veja. Bogat program predavanja odvijat će se u Kući za pisce, a zainteresirani će moći odslušati predavanja Nuše Hauser, Noela Šurana, Daria Marušića, Andora Vegh-a te Stefana Jacoviella. Ove godine po prvi puta uz glazbeni dio, radionice i predavanja TradInEtno donosi i sajam zdrave hrane i tradicionalnih obrta pod nazivom TradInTrade koji će se nalaziti na platou ispred Kaštela. Otvorenje TradInTrade-a predviđeno je za četvrtak 31. svibnja u 17 sati, a naredna 3 dana bit će otvoren od 11:00 do 19:00 sati. Uz sajam, posjetitelji će moći poslušati i predavanja o zdravoj hrani, pogledati prezentaciju izrade uporabnih predmeta od keramike, klesanje u kamenu, obrađivanje drva, izrada suvenira te prezentaciju pravljenja tradicionalne istarske tjestenine (fuži i pljukanci) .
Posljednja dva dana Festivala, na programu su dvije kazališne predstave koje nam donose gosti iz Grčke i Albanije. Grčka predstava “Pismo majci” na programu je u subotu 9. lipnja dok je albanska predstava “Clymenstra” na kazališnim daskama u nedjelju, posljednjeg dana Festivala, 10 lipnja.       

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike