Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svjetski dan zdravlja u Pazinu

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Grad Pazin i Dječji vrtić Olga Ban Pazin na Trgu slobode u Pazinu 7. travnja 2017. godine od 10,00 do 10,20 sati organiziraju zajedničko vježbanje oko 250 vrtićke djece svih uzrasta (od 3 do 7 godina), njihovih 40 odgajateljica i djelatnika vrtića, kao i 30-ak osoba s invaliditetom i starijih osoba.
Vježbanje će voditi predsjednica Športsko rekreativnog kluba „Vita“, viša sportska trenerica, a ujedno i volonterka u vrtiću Kristina Jurić.  Nakon zajedničkog vježbanja, pod vodstvom Kristine Jurić i još tri volonterke, djeca u šestoj i sedmoj godini života, njih 80-ak, zajedno s 15-ak odgajatelja, zdravstvenom voditeljicom i pedagoginjom, pješačiti će oko 5 km okolicom Pazina (Pazin – most Vršić – oko Pazinke – Rijavac – Pazin). Ostala će djeca, pak, pješačiti na kraćim relacijama u tri smjera, prema pazinskom potoku. U akciju obilježavanja Svjetskog dana zdravlja biti će uključena i djeca područnih vrtića, koju će odgajateljice povesti na pješačenje u prirodu i dan posvetiti razgovoru o očuvanju zdravlja kretanjem u prirodi.

U slučaju kiše planira se zajedničko vježbanje u Spomen domu u Pazinu, te će se, ukoliko kiša ne bude jaka, održati kraće pješačenje sa starijom vrtićkom djecom.

Osim toga, Grad Pazin u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te gradovima Pulom, Rovinjom, Labinom, Porečom, Umagom i Buzetom organizira tradicionalnu javnozdravstvenu pješačku manifestaciju „Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando“ s ciljem promocije zdravlja te prevencije i ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti.

Pješačka manifestacija „Hoditi i zdravi biti“ će se u Pazinu održati 8. travnja 2017. godine, s početkom u 10,00 sati, a pješačiti će se na relaciji: Društveni centar Veli Jože Pazin – Šetalište pazinske gimnazije – Rijavac – Gortanov brijeg – most Vršić – Pazin (grad) na stazi dugoj oko 8 km. Voditelj aktivnosti je Planinarsko društvo „Pazinka“ iz Pazina.

Program pješačke manifestacije je sljedeći:

9,30 sati: okupljanje ispred Društvenog centra Veli Jože, evidencija prijavljenih osoba za pješačenje, podjela promotivnih materijala, pozdravni govor

10,00 sati: početak pješačenja

12,00 sati: besplatni ručak na Gortanovom brijegu (grah – fažol) i zajedničko druženje uz nastup Domskog banda iz Doma za odrasle osobe Motovun

13,30 sati: povratak u Pazin.

U slučaju kiše, pješačenje će se održati na kraćoj relaciji, a zajednički ručak održati će se u 12,00 sati u natkrivenom prostoru bivše vojarne u Pazinu.

Pozivamo građane i građanke svih dobi da nam se pridruže, učine nešto dobro za svoje zdravlje te uživaju na svježem zraku!

Uz ove aktivnosti, 6. travnja 2017. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Umagu će biti održana konferencija „Zajedno s Vama do zdravlja“ u koju se je uključio i Grad Pazin. Na konferenciji će odgajateljice Mirjana Gulja i Marija Ćus iz odgojne skupine „Zujalice“ Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin te predsjednica Športsko rekreativnog kluba „Vita“, viša sportska trenerica, a ujedno i volonterka u vrtiću Kristina Jurić, kao primjer dobre prakse prezentirati sportsku aktivnost “Zujati i zdravi biti u Pazinu“ koja se već više godina provodi s djecom iz njihove odgojne skupine s ciljem promocije brige o zdravoj prehrani djece.