Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svjetski dan seoskih žena

kolaciRadi ukazivanja na značajnu ulogu ruralnih žena u razvoju lokalnog gospodarstva i poticanju (samo)zapošljavanja, Grad Pazin i LAG „Središnja Istra“ obilježili su danas, 16. listopada, Svjetski dan seoskih žena.

Grad Pazin je prvi put obilježio Svjetski dan seoskih žena 2010. godine, kada je bio domaćin izbora Najuzornije Hrvatske seoske žene, a zahvaljujući Davorki Šajina koja je godinu ranije pobijedila na nacionalnom natjecanju.

U uvodnom dijelu današnjeg programa, nakon nastupa Folklornog društva Pazin, posjetiteljima su se kratko obratili gradonačelnik Renato Krulčić, članica upravnog odbora LAG-a Središnja Istra i inicijatorica ovog događaja Davorka Šajina, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Graciano Prekalj te Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica Inicijative za održivi rast.

 

Posjetitelji su na sajmu mogli kušati vrhunska maslinova ulja OPG-a Flego, različite proizvode od istarskog tartufa poduzeća MIRO TARTUFI, degustirati neko od vina Anđelini, prigristi različite domaće kruhove i premaze agroturizma Ograde, zasladiti se medovima obitelji Gržetić, kolačima obrta Antica te džemovima OPG-a Rabak Ratko.

Na manifestaciji se moglo vidjeti i pregršt različitih vrsta cvjetnih kultura uzgajivačice Zore Blašković i proizvoda od lavande Vesne Bažon te se informirati na štandu Lokalne akcijske grupe „Središnja Istra“.

Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju ruralnih sredina, kao i u poljoprivrednoj i gospodarskoj proizvodnji, uloga im je marginalizirana, a ovakva vrsta manifestacija početak je njihove demarginalizacije i jačanja svijesti o njihovu značaju za lokalnu zajednicu.