Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Pazina obilježen Dan Grada 2. lipnja

Povodom obilježavanja 2. lipnja – Dana Grada Pazina, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u petak 31. svibnja 2019. godine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Svečanoj sjednici prisustvovali su Valter Flego, župan Istarske Županije i novo izabrani eurozastupnik u Europskom parlamentu, saborski zastupnici Tulio Demetlika, Emil Daus i Giovannni Sponza, Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule, Siniša Žulić, gradonačelnik Grada Buzeta, Kristijan Jurjako, gradonačelnik Grada Cresa, Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke te zamjenici gradonačelnika ostalih istarskih gradova, načelnici općina Pazinštine te brojni uzvanici i gosti. Grad Pazin ugostio je i delegacije iz inozemstva, Općinu Gevgelija na čelu s gradonačelnikom Sashom Pockovom, Općinu Jablanica na čelu sa načelnikom Salemom Dedićem, te po prvi puta Svečanoj sjednici prisustvovali su gosti iz srpske Općine Paraćin, na čelu sa predsjednikom općine Sašom Paunovićem, te Crnogorska delegacija iz općine Tivat sa potpredsjednikom općine Dejanom Maslovarom.

Pozdravni govor ispred gostujućih delegacija održao je Sasho Pockov, gradonačelnik općine Gevgelija iz Republike Sjeverne Makedonije, s kojom je Grad Pazin pobratimljen. U svom obraćanju župan Valter Flego istaknuo je kvalitetnu suradnju Grada Pazina i Istarske županije te je naveo kako će se ona nastaviti i u budućnosti.

Gradonačelnik Renato Krulčić iznio je kratki presjek najznačajnijih aktivnosti gradske uprave u protekloj godini. Istaknuo je kako do sada, 2019. godine, Grad ima potpisane ugovore za projekte vrijedne više od 27 milijuna kuna, što je za 7 milijuna više od gradskih poreznih prihoda. Jedan od ključnih projekata čija je kandidatura na Natječaj za unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije, upravo je u tijeku. Početak izgradnje Doma za starije osobe Pazin očekuje se u 2020. godini. Gradonačelnik Krulčić izrazio je i nezadovoljstvo što su sve porezne reforme u proteklih deset godina provedene nauštrb općina, gradova i županija, što ih je, nužno, orijentirao prema europskim i nacionalnim natječajima, te su značajnija sredstva počela pristizati u posljednjih godinu do dvije. Također, napomenuo je da projekt izgradnje novog autobusnog kolodvora, u tijeku te se u konačnici i dogovorila izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog kolodvora, te je istaknuo nadu da će u skorijoj budućnosti biti stvoreni uvjeti za njegovo financiranje iz EU fondova.

U završnoj fazi je nekoliko projekata od kojih je i opremanje Poduzetničkog inkubatora, za čiju je izgradnju od Ministarstva gospodarstva, Gradu Pazinu dodijeljena bespovratna sredstava u visini od 2.900.000,00 kuna. Ovim projektom adaptiran je prostor za 5 potpuno opremljenih ureda za poduzetnike te multifunkcionalna prostorija za organiziranje predavanja i radionica. Pri kraju je i projekt KulTourSpirit na kojem je Grad Pazin, uz 5 partnera, bio nositelj projekta. U sklopu tog projekta izrađeni su glavni izvedbeni projekti za Multimedijalni Centar priča i legendi u Kaštelu, ulazni prostor i recepcija Kaštela te ostali ne manje značajni projekti za Grad Pazin.

Pri kraju je i provedba projekta I.Archeo.S., u sklopu Programa suradnje Italija – Hrvatska, Standard + ukupne vrijednosti 1.170.000,00 €, od čega je udio Grada Pazina 148.000,00 €. Provedbom projekta javni i privatni sektor uključeni su u kreiranje itinerara, izrađeni su priručnici za vodiče i održane edukacije vodiča. Istaknuo je snažne potpore u realizaciji projekta EU sredstvima, koje je i u protekloj godini pružao Lag Srdišnja Istra, prvenstveno namijenjene poljoprivrednicima.

Pred dovršetkom je i još jedan projekt, izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta na lokaciji Jelenčići V, sufinanciran sredstvima iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Vrijednost projekta iznosi 1.058.000,00 kuna, dok se početak upotrebe očekuje u lipnju 2019. godine. Napominje kako se Reciklažnim dvorištem nastoji podignuti i svijest građana o važnosti ponovne uporabe proizvoda te samim time i smanjenju proizvodnje otpada. U vezi sa novim sustavom gospodarenja otpadom, u tijeku je i projekt ProEduEco čija je primarna svrha edukacija korisnika. Gradonačelnik Krulčić, osvrnuo se i na županijski centar za gospodarenje otpadom -Kaštijun, te nepostojanje kvalitetnog tržišta sekundarnih sirovina.

Od projekta koji se odnose na školstvo, ističe kao se nastavlja s provedbom projekta Inkluzivne Škole 5+, na kojem je Grad Pazin također nositelj projekta uz još 4 grada i 11 škola. U sklopu projekta u protekloj je godini pružena pomoć za 54 učenika s teškoćama u razvoju, te su zaposlena 52 pomoćnika u nastavi i 1 stručno komunikacijski pomoćnik.

Kao dodatna vrijednost za turizam središnje Istre, gradonačelnik je istaknuo i projekt koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma uz potporu Turističke zajednice Središnje istre, proveden je projekt E-bike share point koji je uređen, postavljen i opremljen energetski neovisan sustav za punjenje i iznajmljivanje električnih bicikala dodatnom uslugom servisne stanice za bicikle.

Naglasak je stavljen i na ključnu greenfield investiciju, privatnog investitora na području Industrijske zone Ciburi. Grad Pazin je pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova za pristupnu cestu do novog proizvodnoga pogona. Okončanje radova očekuje se u jesen 2019. godine.

Osvrnuo se i na nedavno pucanje tunela bujice Draželj, te istaknuo da su interventni radovi Hrvatskih voda pri kraju. Time će se osigurati da protok bujice ne dovodi do daljnjeg ispiranja materijala s odlagališta građevinskog materijala Lakota i dospijevanja u zaštićeno ekološko područje vodotoka Pazinčice.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nekoliko javnih nabava koje su u tijeku: javna nabava za izradu studije odvodnje za jedinice lokalne samouprave s područja Središnje Istre, javna nabava za spojnu cestu Čvor Rogovići – Lindarski križ čiji se početak radova očekuje u drugoj polovici godine. U pripremi su javne nabave za izgradnju novog raskrižja DC 64 i ulice Štefanije Ravnić i Frana Novljana, te je u tijeku projektiranje dionice DC 77 Rogovići – Trošti.

Kao najveću investiciju gradonačelnik Krulčić, istaknuo je početak radova na istočnom kraku Istarskog Y. Ovim projektom značajno će se podignuti kvaliteta i sigurnost prometne povezanosti cijele županije, zaključio je gradonačelnik.

Za kraj, zahvalio se svim parterima i izvođačima radova na projektima, Istarskoj županiji, javnim tijelima, trgovačkim društvima i ustanovama te privatnim investitorima, te svim građanima koji doprinose razvoju Grada Pazina.

Svečana sjednica nastavila se dodjelom priznanja i nagrada za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se Pazinskom kolegiju – Klasičnoj gimnaziji Pazin kao znak priznanja za 25 godina uspješnog djelovanja i postignute rezultate u području srednjoškolskog odgoja, obrazovanja i organizacije izvannastavnih sportskih, kulturno – umjetničkih, humanitarnih i drugih aktivnosti koje doprinose kvaliteti odgoja učenika te obogaćuju društveni život Grada Pazina.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se Josipu Šikliću, ravnatelju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazin kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad i ostvarene rezultate u području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, te za značajan volonterski angažman u području povijesnih znanosti i rad na istraživanju, očuvanju i promociji lokalne kulturne baštine.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se Ljiljani Pavković, kao znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi – više od 75 puta, čime je doprinijela spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se Ediju Pilatu kao znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi – više od 100 puta, čime je doprinio spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

ZAHVALNICA  GRADA  PAZINA bit će dodijeljena Ivici Gržiniću kao znak priznanja za dugogodišnji predani angažman i postignute rezultate na razvoju i promociji biciklizma na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, kojima je doprinio promociji Grada Pazina, pazinskih sportskih udruga i sportaša.

ZAHVALNICA  GRADA  PAZINA biti će dodijeljena Ivanu Guštinu kao znak priznanja za rezultate postignute u području znanstvenog i tehničkog opismenjavanja te tehničkog odgoja i obrazovanja djece svih uzrasta, kao i značajan volonterski doprinos razvoju i promociji djelovanja IT sekcije Radio kluba Pazin.

Na svečanoj sjednici dodijeljena je i nagrada za najljepše uređen izlog u Gradu Pazinu Sandri Marečić vlasnici trgovine „Metraža Štefi“.

Glazbeni dio Svečane sjednice započeo je intonacijom himne „Lijepa naša“ i svečane pjesme „Krasna zemljo, Istra mila“, u izvedbi Pazinskog zbora „Roženice“. Tijekom sjednice nastupili su Vokalna skupina „Rožice“, sa skladbom „Bridge over toubled water”, autora Simona & Garfunkela, te skladbom “Slika mile Istre naše”, na tekst Vladimira Nazora. Za recitatorski dio, pobrinula se Marija Brajković, učenica Osnovne škole Pazin, područne škole iz Trviža sa recitacijom „Ustani se Tone“, mentorice Jelene Načinović, autora Zdravka Brajkovića.

Sjednica je zaključena nastupom vokalna skupina Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin s pjesmom „Naranča“, pod vodstvom mentorice Nataše Markušić Popadić.

 

Prije svečane sjednice, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, delegacija Grada položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.