Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

OTIUM – svečani koncert povodom Dana Grada

Vokalna skupina OTIUM – Opuscula musica održat će svečani koncert povodom Dana Grada Pazina u župnoj crkvi Sv. Nikole u Pazinu u nedjelju 9. lipnja s početkom u 11 sati (nakon nedjeljne mise).

Ansambl za ranu glazbu „Otium“ koji dolazi iz Zagreba u organizaciji Akademskog društva Ivan Filipović na koncertu će, u replikama stilskih kostima prezentirati glazbu iz razdoblja prije i u vrijeme renesanse, iz raznih zemalja  Europe. Glazba koja se izvodi idealna je za ambijent crkve, jer je i pisana za sakralne, odnosno akustične prostore starih građevina. Ansambl Otium (Ocium) većinom izvodi skladbe a cappella. Povremeno surađuje sa sviračima lutnje. Za ovaj koncert ansambl je pripremio skladbe za tri glasa koje su skladane između XIII. i XVI. stoljeća. Skladbe su atraktivne, ali i neobične za slušatelje nenaviknute na glazbu iz tog doba. Zbog toga se glazba srednjeg vijeka i renesanse razmjerno rijetko nalazi na (uobičajenim) koncertnim repertoarima.

Nedavno restaurirani ciklus zidnih slika u svetištu župne crkve sv. Nikole, oživjet će posebnim sjajem, jer su i zidne slike i glazba stvarane u istom razdoblju.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.