Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svečani prijem g. Jakova Jelinčića povodom dodjele počasnog doktorata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

U utorak, 30. travnja 2019. upriličen je svečani prijem u čast g. Jakova Jelinčića, kojem je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli dodijelilo počasni doktorat za izniman doprinos napretku sveučilišta, znanosti i kulture, a posebno razvoju arhivske struke na Istarskom poluotoku i šire.

Gradonačelnik je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što je g. Jelinčić danas s nama kao počasni doktor i što je svojim stručnim radom doprinio ne samo znanosti, već upravo prepoznatljivosti i kvaliteti institucije kao što je Državni arhiv u Pazinu u kojemu je predano radio  gotovo čitav radni vijek (od 1967. do 2003. godine), ali i prepoznatljivosti Grada Pazina, Istre i Hrvatske. Dijeleći znanja i vještine sa kolegama i prenoseći ih na mlađe generacije ta će se iskustva prenositi iz generacije u generaciju i ostajati u Pazinu.  Za Pazin  to znači mnogo jer pokazuje kako je predanost radu vrijednost kojoj težimo, stoga se gradonačelnik još jednom zahvalio na svemu što je uvaženi gost postigao u svom radu i čestitao na stečenoj tituli – počasnom doktoratu.

Počasni gost podijelio je s prisutnima svoja iskustva dolaska u Pazin 1967. godine, u svoj tada novi dom, iz rodnih Postira na Braču, nakon godina studija talijanskog jezika i književnosti i latinskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i svoja dugogodišnja raznovrsna profesionalna iskustva koja su okrunjena ovom počasnom titulom te se zahvalio na prijemu i istaknuo kako mu je priznanje ispred Grada Pazina posebno važno.

U obrazloženju Prijedloga za pokretanje postupka proglašenja mr. sc. Jakova Jelinčića počasnim doktorom znanosti na Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz ostalo, stoji: „Prijedlog da se počasni doktorat (honoris causa) Sveučilišta Jurja Dobrile dodijeli Jakovu Jelinčiću predstavlja priznanje arhivisti, znanstveniku, organizatoru i sveučilišnom nastavniku koji je, ne samo umio iznjedriti nove i originalne stručne i znanstvene doprinose proučavanju istarske povijesne baštine kroz istraživanje jezika, kulture i povijesti, smještajući Istarski poluotok u širi kontekst sjevernojadranskoga srednjovjekovnog i ranonovovjekovnog prostora, već je uspio i značajno razviti stručno-kulturnu ustanovu (DAPA) koja i danas predstavlja mjesto susreta znanstvenika istraživača toga istoga sjevernojadranskog prostora.“

Prijemu u čast uvaženog gosta, uz gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića, prisustvovali su Nevija Srdoč, pročelnica upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, Maja Stranić Grah, pročelnica odjela za gospodarstvo financije i proračun, Zoran Sloković, predstojnik Ureda Grada i Emina Svilar, viša stručna suradnica za kulturu.

Dr. Jelinčić_životopis

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike