Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Studijsko putovanje Lokalne akcijske grupe „Središnja Istra“

9. i 10. srpnja 2014. godine, članovi i volonteri LAG-a “Središnja Istra” u sklopu studijskog putovanja posjetili su LAG Srce Slovenije.

Domaćini su pripremili bogat i poticajan program koji je započeo posjetom adrenalinskom parku GEOSS i geografskom središtu Slovenije da bi se nastavio predstavljanjem primjera takozvanih „soft“ projekata u kulturnom domu u Dolskom. U jednom od njih, vođenom od strane zajednice aktivnih žena „Plamen“, imali su prilike i sami sudjelovati i to na način da su naučili pripremati proizvode od tijesta koji su dobro došli na putu kući.

Također u mjestu Dolsko posjetili su još jedan primjer dobre prakse, seosko domaćinstvo Antona Čiča Pr’Krač na kojem proizvodi svoje vino, voće i povrće, a u svom posjedu ima ugostiteljski objekt, objekt koji je prepoznat kao zaštićeni kulturni spomenik i koji služi kao galerijski i prezentacijski prostor te vlastitu destileriju.  

Slijedeći dan bio je rezerviran za posjet dvorcu Bogenšperk u kojem je neko vrijeme živio i djelovao poznati povjesničar, geograf,  etnograf, kartograf  i grafičar Johann Weichard Valvasor, a koji je izradio karte i grafike raznih naselja i mjesta sa područja središnja Istre.

Nakon toga poduzetnik Joža Kos pokazao im je, na vlastitom primjeru, kako suradnja između privatnog i javnog sektora može biti snažni pokretač razvoja i napretka cijele zajednice.  Predstavnici LAG-a Srce Slovenije napravili su presjek svoga rada te upoznali prisutne sa zadaćama i odgovornostima koji očekuju i LAG „Središnje Istre“.

Druženje je zaključeno na seoskom turizmu Ignaca Paternostera uz degustaciju sireva i prezentaciju mogućnosti i prilika koje se poljoprivrednicima pružaju u sklopu LAG-a, predstavljanje općine Litija te primjer dobre prakse šumskog vrtića u općini Litija.

Putovanje je za sve sudionike bilo veoma korisno budući da područje LAG-a Srce Slovenije i Središnje Istre imaju mnogo dodirnih točaka, a postavljeni su i temelji da dobru suradnju u budućnosti