Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Studijskim posjetom Rijeci i objavom videa završen prvi gradski Erasmus plus projekt namijenjen mladima

Studijskim posjetom Gradu Rijeci proteklog petka (9. srpnja 2021. godine) i objavom videa završen je prvi Erasmus Plus projekt od nazivom “Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga između mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini”.


U suradnji s Gradom Rijeka koje su predstavljale Lucija Kero, savjetnica za EU projekte i mlade te Lana Golob, viša savjetnica – koordinatorica za program u novootvorenoj Dječjoj kući, prezentirale su sedmero osoba koje rade s mladima iz Pazina, Program rada s mladima Grada Rijeke za razbolje od 2018. do 2022. godine, kao primjer dobre prakse u radu s mladima. Ovaj je posjet ujedno bio i prilika za povezivanje savjeta mladih između Pazina i Rijeke kao temelj buduće suradnje na sličnim projektima. Ispred Centra za mlade Alarm bili su prisutni Neva Ljuština, Katarina Bratulić, Emina Paćalat, Lucija Jedrejčić, Roberta Špoljarić i Tina Gregorović Hlušička, dok je ispred Grada Pazina predstavnik bio Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade.

Nositelj projekta, koji je proveden u vrlo izazovnim epidemiološkim uvjetima je bio Grad Pazin, a partneri na projektu su udruga „Delta“ iz Rijeke, Volonterski centar Istra iz Pule, Društvo „Naša djeca“ Pazin i Centar za mlade „Alarm“ Pazin.
Sam projekt koji je u fazi izrade nastao kao plod zajedničke suradnje partnera,  koji je podržan i od strane Savjeta mladih Grada Pazina financiran je u 100%- tnom iznosu bespovratnih sredstava (10.875 eura) od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Cilj projekta je bilo stvaranje poticajnog okruženja za mlade na području Grada Pazina kroz unapređenje kompetencija osoba koje rade s mladima i zaposlenih unutar gradske uprave s ciljem donošenja i provođenja Lokalnog programa djelovanja za mlade.
Specifični ciljevi projekta su bili: uključiti mlade u proces procjene potreba mladih u Gradu Pazinu; informirati 500-ak mladih o rezultatima istraživanja, dijalogu s mladima, YouthPassu te važnosti uključivanja u donošenje odluka; osnažiti 55 mladih za sudjelovanje u procesima odlučivanja; jačati kompetencije osoba koje rade s mladima na polju participacije mladih; uključiti mlade u dijalog s donositeljima odluka te izraditi publikaciju s opisom procesa osnaživanja mladih za uključivanje u dijalog s donositeljima odluka.

Osim ovog studijskog putovanja u Rijeku, mladi su posjetili Samobor, Zabok, Pregradu i Lepoglavu, a iako je bio planiran, posjet Karlovcu nije bio moguć zbog zahuktale pandemijske situacije. Održane su edukacije za osobe koje rade s mladima, radionice u osnovnoj i srednjoj školi  te radionica s neformalnim skupinama mladih iznad 18 godina. Nakon tih radionica, 7. lipnja 2021. je održan strukturirani dijalog na kojem je bilo 25 mladih i predstavnika donositelja odluka te je izrađen video sa kratkim sažetkom svih aktivnosti koji se može pogledati ovdje.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike