Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin: uvesti građanski odgoj kao obavezan predmet u sve škole

Prenosimo s portala gradonačelnik.hr: Grad Pazin je zajedno s još pet drugih  osnivača s područja Istarske županije krenuo školske 2018./19. s projektom uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u Osnovnoj školi Vladimira Nazora. Temelj za Građanski odgoj uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima. S Rijekom su potpisali i Sporazum, dok je obrazovnu Edukaciju nastavnika provela GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG.

Edukacija je obuhvaćala 7 modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Osnovni seminar meditacije i Volontiranje u radu s djecom i mladima.

U školskoj godini 2018./2019. godini uveden je građanski odgoj i obrazovanje u pete razrede s ciljem da se svake godine uvede građanski odgoj u sve višim razredima. Tako se u 2020./2021. ova izvannastavna aktivnost provodila u petim, šestim i sedmim razredima. Tijekom pandemije rad se odvija u malim grupama, poštujuću distancu i sve propisane mjere zaštite, no za vrijeme on-line nastave, rad izvannastavne aktivnosti nije bilo moguće realizirati. Neke od tema koje proučavaju zajedno sa učenicima u petim i šestim razredima su „Samopoštovanje i samopouzdanje“, „Opasnosti na internetu i kako se zaštiti“, „Utjecaj medija i reklama“, „Dječja prava“, „Aktivizam u zajednici“, „Upoznajmo rad ustanova i udruga u lokalnoj zajednici“ u sklopu koje su organizirani i posjeti Gradskoj knjižnici Pazin, Društvu „Naša djeca“, „Erasmus projekti“ uz sudjelovanje u radionici u sklopu projekta „Pazi(n) mladi!., te „Razumijevanje ljudskih odnosa i emocija“. Učenice 7. razreda uključuju se u aktivnosti svaki drugi tjedan, zajedno s grupom šestog razreda. Također, uključuju se u izvanškolske posjete s grupom petog i šestog razreda, po potrebi i afinitetima.

Grad iznimno podržava  upoznavanje mladih s političkim i civilnim procesima u državi. Smatramo kako je izuzetno važno da djeca i mladi tijekom svog odrastanja, ali i s navršenih 18 godina, kada postanu i zakonski punoljetni te steknu aktivno biračko pravo,  budu kritički osviješteni i sposobni donositi odluke o svojoj budućnosti. Nastavit ćemo zagovarati ideju, koju su potkrijepila i nedavna istraživanja financijske, političke i medijske pismenosti, da se ovakva vrsta predmeta uvrsti kao obavezan predmet za sve učenike, na razini svih škola u RH. Uz pomoć građanskog odgoja mladi razvijaju znanja i vještine potrebne za aktivno sudjelovanje u političkom i društvenom životu, a time potičemo mlade i na rano uključenje u izgradnji lokalnih zajednica– zaključila je Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina. U Proračunu Grada Pazina, za 2021. godinu za provedbu projekta planirano je 36.000  kuna.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike