Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Studijski posjet Litvi u sklopu projekta „Europe Goes Local“


Proteklog je tjedna od 8. do 12. travnja 2019. godine u sklopu Erasmus Plus projekta „Europe Goes Local“, trenutno jednog od najvećih europskih projekata u području rada s mladima, među jedanaest hrvatskih predstavnika, bio i predstavnik Grada Pazina.

Cilj posjeta Litvi, baltičkoj zemlji u kojoj trenutno živi 2,8 milijuna stanovnika  sličnog socijalno- povijesnog naslijeđa poput Hrvatske, je bio učenje na modelima dobrih praksi od jedinica lokalne samouprave i drugih relevantnih subjekata u području rada s mladima. Litva je ciljano birana kao partner u ovom projektu s obzirom na sličan način organizacije rada s mladima, a razvijenijim javnim politikama za mlade.

Među 11 hrvatskih predstavnika iz jedinica lokalne samouprave bili su predstavnici gradova Split, Velika Gorica, Varaždina (inače kandidata za europsku prijestolnicu mladih 2022. godine), Pregrade, Lepoglave, općine Velike Kopanice, te predstavnici udruga Hermes iz Zagreba, Carpe Diem iz Karlovce, Delta iz Rijeke te ZUM iz Pule. Grad Pazin je predstavljao Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade . Trilateralnu notu studijskom su posjetu dale i tri predstavnice latvijskog grada Daugavapilsa.

U tom periodu sudionici su se sastali s predstavnicima Odjela za rad s mladima Ministarstva socijalne zaštite i rada u Vilniusu te predstavnicima udruge litavskih osoba koje rade s mladima, modela koji još ne postoji u Hrvatskoj. Osim urbanih centara i klubova za mlade u samom Vilniusu, posjećeno je nekoliko centara za mlade izvan gradskog centra, u malim ruralnim područjima s po nekoliko tisuća stanovnika. Gotovo svako naselje, ima svoj prostor za mlade, bilo u obliku kluba mladih ili, tamo gdje je interes veći i Centra za mlade. Centri za mlade imaju takozvane mobilne timove koji obilaze mala mjesta i nekoliko puta tjedno rade s mladima, a novost su i takozvani „ulični radnici“ (streetworkers) koji pokreću razne inicijative s mladima u njihovim kvartovima, na ulicama, na javnim prostorima koji su svojevrsna okupljališta mladih.

Kako bi razvijali volonterizam, reforma obrazovanja u Litvi osigurala posebno bodovanje volonterski sati mladih prilikom prijava na fakultete, a komponenta suodlučivanja, takozvani co-managemet sustav mladima osigurava ravnopravnost prilikom odlučivanja i donošenja odluka u lokalnoj zajednici te na državnom nivou. Kao primjer dobre prakse, istaknuto je vrednovanje volontiranja uključenog prilikom bodovanja i u pazinskom Pravilniku o dodjeljivanju stipendija učenicima i studentima.

Europe goes local projekt je strateškog partnerstva u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske,  SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini odgovorna je belgijska nacionalna agencija JINT. Projekt traje od lipnja 2016. do svibnja 2019., a iz njega su financirani troškovi odlaska na ovo studijsko putovanje, putem Agencije za mobilnost i pograme Europske unije.

Grad Pazin će iskustva stečena iskoristiti u stvaranju održivog sustava podrške radu s mladima kroz rad ustanova i udruga mladih i za mlade te jačanja kapaciteta za rad s mladima, a posebno će se rezultati biti prezentirani na nedavno oformljenom sazivu Savjeta mladih Grada Pazina.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike