Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Spomen na 110. obljetnicu rođenja skladatelja Slavka Zlatića

U predvečerje 1. lipnja okupili su se na beramskom groblju pored crkve sv. Marije na Škriljinah, jedinstvene i značajne za istarsku povijest, istarski glazbenici i drugi kulturni djelatnici u spomen na istarskog i hrvatskog glazbenog velikana, Slavka Zlatića, koji se rodio prije 110 godina, a svoje posljednje počivalište pronašao upravo na ovom groblju.

Poticaj čitavom njegovom stvaralačkom glazbenom opusu bilo je očuvanje istarske ljestvice, a osim što je skladao u istarskoj ljestvici, sakupio je i sačuvao od zaborava veliki broj narodnih glazbenih napjeva s područja cijele Istre. Osim skladbi Zlatić je pisao i brojne studije o istarskoj glazbi te priloge za radio i novine. Pored toga vodio je zborske programe i dirigirao amaterskim i profesionalnim zborovima tijekom cijelog svog života.

Organizator okupljanja u spomen na značajnog glazbenika je Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje, čije aktivnosti na najbolji mogući način doprinose očuvanju istarske glazbene baštine.

Posjetiteljima je o Zlatićevu životu i glazbenom stvaralaštvu pričala Mirjana Grakalić, profesorica glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti u Gradu Pazinu te položili cvijeće na Zlatićev grob. U ime organizatora govorio je predsjednik udruge Edi Terlević i Aleksandra Golojka, koja je vodila cijeli program.

Svečanu prigodu je svojim nastupom uveličao Mješoviti pjevački zbor Roženice.

Ove nas je godine izvanredna situacija uzrokovana koronavirusom spriječila u pripremi brojnih programa kojima se inače obilježava Dan Grada, a ovo spomen okupljanje kojim odajemo počast istarskom i hrvatskom glazbenom velikanu sretno se uklopilo u obilježavanje Dana grada koji čuva baštinu i gleda u budućnost.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.