Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Skupština Gradske udruge umirovljenika Pazin

Danas, 25. studenog je u hotelu Lovac održana redovna godišnja sjednica Skupštine Gradske udruge umirovljenika Pazina uz nazočnost gradonačelnika Pazina Renata Krulčića, Bruna Stermotića, predsjednika Matice umirovljenika Istarske županije, umirovljenika iz Izole te predstavnika SUH-a i HSU-a Pazina.

            Izvješće o radu u proteklih godinu dana podnio je predsjednik Vinko Cerovac koji je naglasio da mirovine miruju, ali da se redovno isplaćuju i da je utjeha u tome što iz Vlade govore da se mirovine ne smiju dirati te se nada da će tako i ostati.U Pazinu i na Pazinštini, po podacima iz rujna ove godine, ima 4.444 umirovljenika što čini 24,9 posto ukupnog stanovništva od čega je svega 565 onih koji plaćaju članarinu u osam podružnica Udruge umirovljenika. Čak 70 posto umirovljenika ima mirovinu ispod 2.000 kuna pa je svaki komentar suvišan. Posebno su pohvaljene podružnice u Tinjanu, Gračišću i Svetom Petru u Šumi.

            Uz uobičajene aktivnosti poput izleta, zabava, boravka u Istarskim toplicama, obilježavanja blagdana i sportskih nadmetanja aktivnosti Gradske udruge umirovljenika su predstavljene na Prvom sajmu udruga Grada Pazina. Stalne su i aktivnosti vezane uz očuvanje zdravlja i prevenciju pa se tako uz mjerenje tlaka i šećera čemu se odazove oko 1.800 umirovljenika širom Pazinštine prvi put organiziralo i besplatno mjerenje sluha za što je vladao velik interes. Radi se o aktivnostima koje provode patronažne sestre Doma zdravlja Pazina uz volontere udruge. Cerovac je istakao dobru suradnju s Pazinom i općinama.  

            U siječnju 2015. trebalo bi se znati da li je projekt Senior star koji je udruga u suradnji s partrnerima preko LAG-a središnje Istre dobiti prolaz Odboru za odabir projekata koji sastavlja Vladin ured za udruge jer taj je projekt predložen za financiranje Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Cilj projekta je osnaživanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe uz aktivnu podršku volontera kojima su nužne edukacije, treninzi i radionice. Pružala bi se pomoć u kući, dostavljali topli obroci i organizirao prijevoz potrebitima.

            Nakon izvješća usvojen je i program rada u 2015. s akcentom na poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika kao i aktivnostima u sektoru socijale i zdravstva uz inzistiranje kod gradskih struktura na izgradnji doma umirovljenika. Posebno se treba angažirati na jačanju rada podružnica i njihovom omasovljavanju uz uključivanje u rad mlađih umirovljenika. Predloženo je i da se 1. listopada na Dan starijih osoba organizira program druženja svih umirovljenika. Nastavit će se suradnja s umirovljenicima iz Izole, pomagati stručno i tehnički onim umirovljenicima koji primaju talijanske mirovine.

            Radom udruge umirovljenika i njihovim optimizmom zadovoljan je i gradonačelnik Krulčić. Informirao je da u Gradu planiraju, ako to gradski vijećnici prihvate, nadomjestiti smanjenje sredstava od poreza na dohodak kroz povećanje komunalne naknade za pet lipa po četvornom metru jer je neizmijenjena još od 2001. godine i smanjenjem prava iz kolektivnih ugovora dok bi ostalo bilo od Vladinih mjera.