Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih započinje s radom i u Pazinu

Danas (31.01.2020.) je na konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije najavljen početak rada Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji.
Savjetovalište su podržali Istarska županija i uz Grad Pazin još osam gradova (Buje-Buie, Buzet, Labin, Novigrad-Cittanova, Poreč- Parenzo, Pula-Pola, Rovinj-Rovigno i Vodnjan- Dignano).


Ovaj Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama,
pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolnog iskustva bez prisile.

Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola, liječnicima drugih specijalnosti.

Savjetovalište će se održavati na sedam lokacija (Pazin, Buje, Buzet, Labin, Poreč, Pula i Rovinj) te će pružati individualnu potporu i savjete mladima u svrhu prevencije i poboljšanja spolnog zdravlja. Pristup će biti slobodan i besplatan za učenice/ke i studente/ice, odnosno osobe te dobi, a održavat će se u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15-17 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom.
Rad Savjetovališta počinje u ponedjeljak 3.veljače, a u Buzetu 6.veljače 2020.godine.

Provodit će se i edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3.razred SŠ). Učenicima će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju / video te će razgovarati s učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).
Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike – predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.
Predstavljanju rada Savjetovališta prisustvovali su ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina te predstavnici ostalih gradova koji su podržali novi program Zavoda.