Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Savjeti građanima: Ne odgovarajte na razne oblike prijevara

U  posljednje vrijeme Policijska uprava Istarska bilježi nekoliko događaja kaznenih djela „Prijevare“ na štetu građana, posebice korištenjem interneta i društvenih mreža.

Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta, te s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi obmanjuju žrtve na razne načine, lažnim predstavljanjem, obećanjem izvršenja određene usluge, iskorištavanjem dobi i  stresne situacije žrtve i sl.

Posljedice uzrokovane izvršenjem ove vrste kaznenih djela očituju se u nanošenju imovinske i neimovinske štete, posebice starijim građanima, razvijanju osjećaja nesigurnosti i nepovjerenja, čak i u vlastitom životnom prostoru, čime se direktno smanjuje kvaliteta života građana.

 

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji Odjel prevencije Policijske uprave Istarske kroz  edukacije građana ili preventivne aktivnosti na javnim površinama educira građane kako bi znali prepoznati rizične situacije, ispravno reagirati i obratiti se za pomoć nadležnim institucijama. Također su izrađeni preventivni letci kojima se na jednostavan način objašnjavaju izvršenja različitih oblika prijevara sa savjetima o zaštiti, a sve s ciljem kako bi se i na ovaj način naši građani i lokalne zajednice učinili sigurnijima. Letke možete pogledati u galeriji.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike