Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Rujanske svečanosti u Pazinu uz koncerte, predstave, kino projekcije i sport

Grad Pazin tijekom mjeseca rujna bogatim programom obilježit će značajnu, 80. obljetnicu povijesnih Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Ovogodišnji program Rujanskih svečanosti održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uz suorganizatore Istarsku županiju, Pučko otvoreno učilište u Pazinu te Turističku zajednicu središnje Istre. Tim je povodom danas (6. rujna) održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, Aleksandar Bančić, voditelj kulturnih djelatnosti u POU Pazin te Patrick Rabar, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, javnosti predstavili program.
“Ove godine obilježavamo 80. godina od donošenja Pazinskih odluka. Želja nam je što svečanije i dostojnije obilježiti ovu važnu nam obljetnicu i prisjetili se povijesnih događanja iz 1943. godine, prvenstveno prisjećanjem na 13. rujan kada su manifestirane Pazinske odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom usvojene, a koje su 25. rujna te iste godine na Saboru istarskih narodnih predstavnika iz cijele Istre u Pazinu prihvaćene te se taj dan u Republici Hrvatskoj obilježava kao spomendan značajan za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija”, istaknula je gradonačelnica Jašić.

Naglasila je i kako Pazinske odluke svakako predstavljaju veliku prekretnicu u novijoj hrvatskoj povijesti i utkane su u izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske. Dio je to povijesti koji ne smijemo obezvrijediti i zaboraviti jer su nam sudionici tih događanja svojim čežnjama, odlukama, borbom i žrtvama omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj Hrvatskoj. Kao misao vodilja, cijeli program Rujanskih svečanosti koncipiran prema tim Odlukama sa središnjim događanjem 13. rujna kada će se u Spomen domu sjedinjenja i slobode, koji simbolizira upravo ta povijesna događanja, održati Svečana sjednica Grada Pazina. Svečanost će uveličati svojim dolaskom predsjednik RH Zoran Milanović i drugi brojni uvaženi gosti i uzvanici.

U kreiranje programa uključile su ustanove i gradske udruge, a stvaran je kroz četiri niše te uključuje povijesno znanstvena i edukativna događanja, kulturna, zabavna i sportska događanja.

Program započinje već ove subote 9. rujna

Program započinje već ove subote, 9. rujna prigodnim polaganjem vijenaca povodom Dana općenarodnog ustanka u Istri. Istog dana, u Parku istarskih velikana bit će prezentirani QR kodovi postavljeni na 14 bisti i Spomeniku oslobođenja Istre. Tekstovi za biste, čiji su autori prof. Josip Šiklić, povjesničar i Marija Ivetić, muzejska savjetnica, oblikovani su kao svojevrsni katalog izložbe na otvorenom. Za svaku bistu tekst se sastoji od naslova (ime i prezime autora i ime osobe čija je bista), biografske natuknice, opisa biste i kratke biografije autora biste. Ovakvom će interpretacijom svi građani/ke, ali i turisti/posjetitelji moći bolje upoznati povijest Pazina, točnije, njegove istaknute građane i građanke koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Pazina, Istre, pa i šire. Gradske udruge u suradnji s dječjim vrtićem i školama organizirat će upoznavanje djece s pazinskim velikanima kako bi osigurali prijenos znanja i vrijednosti na mlađe generacije.

Izložba Sloboda narodu i otkrivanje spomen ploče Ljubi Drndiću -Vladlenu

Središnja događanja naredne subote bit će, pak, u holu pazinskog Spomen doma gdje će se najprije u 19.00 sati otkriti spomen ploča Ljubi Drndiću – Vladlenu  na incjativu Saveza udruge antifašista Istarke županije, a pola sata nakon toga, otvara se i izložba SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! l’antifascismo in Istria, u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria iz Pule. Riječ je o izložbi koja kronološkim slijedom, kroz sedam tematskih cjelina, prati politička zbivanja u Istri od raspada Austro-Ugarske Monarhije i talijanske okupacije (krajem 1918.) do Pariške mirovne konferencije (1947.). Izložbu je moguće razgledati do 10. listopada 2023. godine u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode.

Predstavljanje knjige uz Državni arhiv u Pazinu

U srijedu, 13. rujna, na dan spomenute Svečane sjednice, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, bit će predstavljena knjiga Zapisnici sjednica Oblasnog odbora za Istru (1943 – 1945) 1945 – 1947“. Publikaciju će predstaviti autori dr. sc. Vedran Dukovski, uz Gordana Grzunova, prof., te prof. dr. sc. Igor Duda, kao recenzent te Mirela Mrak Kliman ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu, koji je ujedno i izdavač.

“Rujan u parku”

Petak, 15. rujna rezerviran je za koncerte u Parku istarskih velikana – „Rujan u parku“. Uz lokaciju fontane nastupit će Gordan Gregurović i Zlatko Crnković, dinamični duo koji će se odlično uklopiti u kulisu parka, dok je subota rezervirana za zagrebačke goste Elitu&Paola. Svi koncerti su besplatni.

50. Pazinski memorijal 

Pazinski memorijal – tradicionalni znanstveni skup održava se jubilarni 50. put. U petak, 22. rujna započinje jubilarni, 50. pazinski memorijal na temu „Grad Pazin u prošlosti i sadašnjosti“ u koncertnoj dvorani Spomen doma sjedinjenja i slobode. Organizatori su Katedra čakavskog sabora za povijest Istre i Državni arhiv u Pazinu. Iznimno nam je drago što će se u obljetničko obilježavanje uključiti i djeca i mladi kroz razne povijesno-edukativne radionice, književne šetnje te se kroz njima zanimljiv i interaktivan način upoznati s povijesnim crticama iz tog doba.

Projekcija filma, gostovanje Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i koncert A_live/A_strana

I ove godine Pučko otvoreno učilište svojim posjetiocima nudi zanimljiv program u sklopu Rujanskih svečanosti, a neki su i tematski vezni za povijesne događaje u Istri.
Program započinje projekcijom filma „Zemlja ognja“, redatelja Mladena Đakovića i producenta Snaela Isanovića s kojima će nakon projekcije biti nastavljen razgovor. Radi se o dokumentarno – igranom filmu o nacističkim zločinima u Istri. Film je vremenski smješten u razdoblju od jeseni 1943. do ljeta 1944. godine, kada je Istra gorjela u nacističkom plamenu. Film donosi niz svjedočanstava preživjelih koji se prisjećaju stravičnih događaja koji su obilježili istarsku, ali i svjetsku povijest. Slojevitu priču pripovijedaju mnogi svjedoci, a projekcija filma održat će se na otvorenom u četvrtak, 14. rujna u parku zgrade starog vrtića u ulici Družbe Sv. Ćirila i Metoda 1 ( zgrada bivšeg „donjeg vrtića“). Ulaz na projekciju je besplatan.

Predstava Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula „Potplaćeni! Ne plaćamo!“

Već sljedećeg dana u petak, 15. rujan na kazališne daske koncertne dvorane Spomen doma sjedinjenja i slobode stiže predstava Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula „Potplaćeni! Ne plaćamo!“, Darija Foa talijasnkog nobelovca u produkciji Čakavske scene Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i u režiji Patrika Lazića. Radi se o komediji, a kako se kaže da „svaka dobra komedija počiva na ozbiljnoj tematici“  tako ni ova nije izuzetak. Radnja predstave propituje ozbiljna društvena pitanja, problema koje su istiniti, s kojima se svi susreću svakoga dana, a koja se tiče jednog malog čovjeka. Naime radnja se odvija oko aktualne teme – porastu cijena. Radi o dvije žene koje dolaze u supermarket i kada vide da su cijene opet porasle, unatoč tome što bi trebali biti popusti, odluče plaćati robu ne koliko košta nego koliko one misle da je pošteno…. Rasplet ove predstave saznajte u petak, 15. rujna u 20:00 sati. Cijena karte je 8,00 €, te je iste moguće nabaviti u sustavu Entrio ili u Caffe bar „Epulon“ u Pazinu.

Večer bezvremenskih hitova – koncert A_live/A_strana

Najavljen je i koncert vokalista „A_live/A_ strana“. Za utorak, 19. rujna s početkom u 20:00 sati – također u koncertnoj dvorani Spomen doma sjedinjenja i slobode. S nama će biti 11 mladih i talentiranih glazbenici i naša Pazinjanka Iva Gortan. Pokazati će svoje impresivne vokalne sposobnosti daleko od malih ekrana. Njihove glasove pratit će bend sastavljen od iskusnih glazbenih profesionalaca. Zajedno donose kolaž bezvremenskih hitova koji će očarati sve ljubitelje dobre glazbe. Na repertoaru su uspješnice glazbenih legendi poput Bijelog Dugmeta, Parnog Valjka, Indexa, Prljavog Kazališta, Gibonnija, EKV-a, Grupe Metak, Dina Dvornika, Josipe Lisac… i mnogih drugih. Karte za koncert su u prodaji od danas po cijeni od 10,00 € putem sustava Entrio ili u Caffe bar „Epulon“ u Pazinu.

Sportski rujan u Pazinu

Za ljubitelje sporta, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina u suradnji s Pazinin sport d.o.o. pripremila je bogat sportski program, od kojih je nekoliko i održano već s prvim danima rujna. Od tradicionalnih košarkaških, nogometnih, odbojkaških, boćarskih turnira, pa do pješačenja za cijelu obitelj, utakmica u daljinskom jahanju, nordijskog hodanja, off road utrka i lova ribe udicom na plovak. Detaljne satnice sportskog rujna u Pazinu potražite na plakatu i društvenim mrežama.