Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Rujanske svečanosti: Subotnji program u znak sjećanja na antifašistički pokret

Polaganjem vijenca povodom obilježavanja “Dana općenarodnog ustanka u Istri” započet će svečano obilježavanje 80. obljetnice donošenja Pazinskih odluka. Vijenac će se položiti na centralnom križu  groblja “Moj mir” u Pazinu s početkom u 18:00 sati.  Nakon polaganja u 18:00 sati će se u Parku istarskih velikana predstaviti novo postavljeni “QR kodovi za istarske velikane”. QR kodovi bit će postavljeni ispod svake biste na njih 14 i Spomeniku oslobođenja Istre. Tekstovi za biste, čiji su autori prof. Josip Šiklić, povjesničar i Marija Ivetić, muzejska savjetnica koja će ujedno i govoriti na predstavljanju, oblikovani su kao svojevrsni katalog izložbe na otvorenom. Za svaku bistu tekst se sastoji od naslova (ime i prezime autora i ime osobe čija je bista), biografske natuknice, opisa biste i kratke biografije autora biste. Poveznice će također biti dostupne i na engleskom jeziku. Ovakvom će interpretacijom svi građani/ke, ali i turisti/posjetitelji moći bolje upoznati povijest Pazina, točnije, njegove istaknute građane i građanke koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Pazina, Istre, pa i šire.

Subotnji program nastavlja se u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode, otkrivanjem spomen ploče Ljubi Drndiću -Vladlenu, na inicijativu Saveza udruge antifašista Istarske županije. Radi se o političaru i diplomatu, članu Okružnog narodnooslobodilačkog odbora za Istru, sudionika u donošenju Pazinskih odluka i autoru proglasa “Istarski narode!” od 13. rujna 1943. godine, o sjedinjenju Istre s antifašističkom Hrvatskom. Uz brata Antu supokretač je i Glasa Istre.

Nakon prigodnog programa u 19:30 sati slijedi otvorenje izložbe “Sloboda narodu” u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria iz Pule. Riječ je o izložbi koja kronološkim slijedom, kroz sedam tematskih cjelina, prati politička zbivanja u Istri od raspada Austro-Ugarske Monarhije i talijanske okupacije (krajem 1918.) do Pariške mirovne konferencije (1947.).Radi se o prikazu razvojnog puta istarskog antifašističkog pokreta – od suprotstavljanja fašističkom teroru 1920-ih i 1930-ih godina, preko narodnooslobodilačkog pokreta, narodnooslobodilačke borbe i oslobođenja zemlje od okupatora, osnivanja prvih oblika narodne vlasti, do konačnoga, međunarodnopravno potvrđenog, sjedinjenja Istre s Hrvatskom. Organizirana je s ciljem da se javnosti predstaviti bogatstvo fundusa Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria, ukaže na važnost i značenje jednoga od najburnijih razdoblja istarske povijesti 20. stoljeća, doprinese pozitivnome vrednovanju antifašističkoga pokreta i narodnooslobodilačkoga pokreta te očuvanju povijesnih činjenica od zaborava ili iskrivljavanja. Prvi je put postavljena u rujnu 2015. godine u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria, a prati ju istoimeni dvojezični katalog koji je dobio priznanje Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji izdavački projekt – katalog izložbe 2018. godine. Autori izložbe su Gracijano Kešac i Lana Skuljan Bilić, a za vizualni identitet i postav izložbe zaslužna je Kristina Kalčić Brajković (KKA studio, Poreč).  Izložbu je moguće razgledati do 10. listopada 2023. godine u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode.