Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Razvojna agencija Srce Istre u sklopu projekta D-STIR na studijskoj posjeti i transnacionalnom sastanku u Bukureštu

D-STIR projektni konzorcij (Danube Framework conditions for RRI using socio-technical integration) okupio se na prvom Mid-Term Phase Eventu, Studijskoj posjeti i 5. Transnacionalnom sastanku u Bukureštu, Rumunjska. Cilj projekta bio je iskoristiti prednosti odgovornog istraživanja i inovacija (RRI).
Od prve godine provedbe, Projekt se usmjerio prema Pilot aktivnostima u akademskom i poslovnom okruženju odnosno doprinosu RRI Strategiji kroz testiranje STIR metode na dunavskom području.
Domaćin događaja od 21. do 23. ožujka 2018. godine bio je Rumunjski partner Horia Hulubei Nacionalni Institut za Istraživanje i Razvoj na području Fizike i Nuklearnog Inženjeringa. Domaćin je organizirao Mid-Term događaj koji je uključivao lokalne ciljne skupine iz područja medija, akademske zajednice, znanstvenike, poduzetnike i ljude koji rade na području inovacija. Sa D-STIR Projektom dobivena je mogućnost povezivanja sa ciljnom skupinom kako bi se dobio detaljan pregled Projekta te kako bi se bavili temom inovacija u poduzetništvu i akademskoj zajednici, izazovima projekta i budućim tehnologijama u svijetu. Dragos Seulean, izvršni direktor MHTC – Magurele High Tech klastera govorio je o odgovornom istraživanju iz poslove perspektive.
Drugi dio studijskog posjeta akademskom okruženju temeljio se na posjeti glavnoj istraživačkoj infrastrukturi na području nuklearne i laserske fizike u Rumunjskoj ELI-NP.
U svom govoru Anderi Dorobantu – znanstveni glasnogovornik istaknuo je važnost odgovornosti znanstvenika prema narodu. Na taj je način naglasio važnost proaktivnosti u održavanju bilateralnih odnosa između javnih institucija i znanstvenika te važnost inkluzije i odaziva u RRI.
Sudionici sastanka imali su priliku prvi dobiti osvrt i povratne informacije od tzv. Embedded Humanista koji rade sa znanstvenicima u poduzetničkom i akademskom okruženju u 8 zemalja dunavske regije. Važno zapažanje doneseno od strane tzv. Embedded humanista u svim zemljama jest da je pravi trenutak za inplementaciju D-STIR projekta. Znanstvenici su sve više svjesni da nije više bitna samo kvantiteta inovacija li kvaliteta kvantitete, već odgovornost inovacija.

Konzorcij partnera također očekuje studijska posjeta i 6.projektni sastanak u Stuttgartu, Njemačka 19. i 20. lipnja 2018., koji će biti organizirani u suradnji sa ICE / IEEE konferencijom.

Za više informacija o D-STIR projektu posjetite:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike