Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Projekt Pazi(n) proračun! prepoznat kao primjer dobre prakse i izvan granica Hrvatske

Grad Pazin već tri godine zaredom provodi projekt aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – Pazi(n) proračun!. Projekt je prepoznat kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a kao takav će biti predstavljan i na Regionalnoj konferenciji o sudjelovanju javnosti u procesu donošenja proračuna koja će se održati u Ljubljani, 11. svibnja 2017. godine.


Na konferenciji će se raspravljati o iskustvima participativnog budžetiranja, na primjeru Grada Pazina u Hrvatskoj i Grada Ajdovščina u Sloveniji. Osim toga biti će predstavljena međunarodna iskustva i primjeri iz Brazila, Južne Afrike, Kenije, Hrvatske i Meksika.
U konferenciji će sudjelovati nacionalni predstavnici i predstavnici lokalnih zajednica iz Albanije, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Konferencija je organizirana u okviru Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership OGP), čiji je domaćin Revizijski sud Republike Slovenije, zajedno sa Svjetskom inicijativom za fiskalnu transparentnost (Global Initiative for Fiscal Transparency GIFT). Ciljevi regionalne konferencije su razmjena međunarodnih iskustava o sudjelovanju javnosti u fiskalnoj politici i podizanje svijesti o važnosti angažmana javnosti u proračunskom procesu. Konferencijom se želi potaknuti zemlje u regiji da usvoje neke od praksi koje će biti prezentirane kako bi iskoristile pozitivne učinke sudjelovanja javnosti u pogledu korištenja javnih resursa, kao što su bolja raspodjela sredstava, povećana efikasnost u izvršavanju proračuna i učinkovitije postizanje ciljeva / usvajanje učinkovitijih politika.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike