Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Projekt D-STIR – priopćenje

Prva primjena STIR metode (Socio-Technical Integration Research) u 8 europskih zemalja.
Inovativna mala i srednja poduzeća i istraživačke institucije iz 8 europskih zemalja sudjelovale su u testiranju metode koja je nastala u SAD-u, ali je prilagođena posebnim inovacijskim karakteristikama Dunavske regije. STIR metoda je metoda koja pomaže istraživačima i inovativnim akterima da poduzmu korake prema odgovornom istraživanju i inovacijama (RRI).
Postoji nekoliko metoda pomoću kojih akademski istraživači pokušavaju povećati svijest znanstvenika tijekom istraživačkih aktivnosti (upravljanje u stvarnom vremenu, životni laboratoriji, forumi itd.). STIR je sigurno jedna od njih, s obzirom na činjenicu da je nužno voditi računa o društvenoj i tehničkoj integraciji tijekom istraživanja, razvoja i inovacija. Budući rezultati D-STIR projekta (Danube Framework for Responsible Research and Innovation using Socio-Technical Integrating) pružiti će vrijedne informacije za Dunavsku regiju i Europu u cjelini.
Poznato je da odgovorno upravljanje lancem ponude i potražnje za inovacijama zahtijeva međuregionalni doprinos. U tu svrhu, projekt D-STIR je obuhvatio 8 zemalja iz Podunavlja, koje predstavljaju različite razine razvoja i inovativne zrelosti. Ovo je jedna od glavnih dodanih vrijednosti projekta Dunavskoj regiji.
Konzorcij partnera D-STIR projekta okupio se za 6. transnacionalni projektni događaj i studijsku posjetu održanom 19. i 20. lipnja u Stuttgartu u Njemačkoj. Sastanak je organizirao njemački partner Baden-Württemberg: Connected e.V. Intenzivni i naporni radni dani bili su od velike važnosti dok su predstavljeni prvi rezultati primjene D-STIR-a. Primjena STIR metode provedena je u sklopu pilot akcija u akademskim i poslovnim okruženjima u Rumunjskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Susret partnera dogodio se istovremeno sa međunarodnom konferencijom o inženjerskoj tehnologiji i inovacijama u Stuttgartu (ICE / IEEE). Teme povezane s inovacijama obuhvaćale su, između ostalog: Living Labs & Open-Innovation, Technology & Trend Foresight Management, Inovativnost u gradovima, digitalna simulacija modela poslovanja i odgovorno istraživanje i inovacije. Beata Udvari i Nikoletta Nadas, predstavnice partnera projekta First Hungarian Responsible Innovation Association (Mađarska), predstavile su teme RRI i socio-tehničke integracije istraživanja u kombinaciji s industrijom 4.0, digitalizacijom, robotikom i samohodnim automobilima.
Konzorcij partnera u narednom periodu očekuje 7. transnacionalni projektni događaj i studijski posjet Pragu, Češka – u organizaciji Instituta za fiziku Češke akademije znanosti.
Za više informacija o projektu D-STIR posjetite:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.