Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Prodani prvi državni hektari

Osam pazinskih poljoprivrednika potpisalo je danas (22.12.2011.) u maloj gradskoj vijećnici prve ugovore o prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta.

Na javnom natječaju raspisanom lanjskog studenog bilo je ponuđeno 12,6 hektara, a uspješno je prodano osam hektara pri čemu je uprihođeno 279 tisuća kuna. Polovica toga iznosa ide u gradski proračun, a četvrtina u županijski i državni. Uglavnom je riječ o oranicama i pašnjacima na području katastarskih općina Pazin, Beram, Lindar, Grdoselo, Zarečje i Kašćerga. Za njih su bili zainteresirani Denis Bertoša, Franko Ivančić, Mirko Hreljak, Branko Zidarić, Mladen Sirotić, Alen Križanac, Damir Hrvatin i Dušan Pujas.
Procedura je potrajala nešto više od godinu dana, pa je poljoprivrednike zanimalo kada će moći ući u posjed na što im je supotpisnik ugovora, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, odgovorio da će ih kroz 30 dana u posjed uvesti komisija sastavljena od geodeta, pravnika i agronoma. Najavio je da će se uskoro početi pripremati novi natječaj na kojem će se osim neprodanih nuditi i neke nove parcele.
Prema programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem iz 2003. godine na području Grada Pazina nalazi se čak 246 hektara zemljišta namijenjenog prodaji, a najveći se dio odnosi na oranice i pašnjake.
Anđelo Dagostin, Glas Istre