Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Prijem Marka Pernića povodom osvajanja dvije značajne nagrade – Faust Vrančić i Nikola Tesla

Marko Pernić je u kratko vrijeme osvojio dvije vrlo značajne nagrade za bavljenje radioamaterizmom – nagradu Hrvatskog radioamaterskog saveza „Nikola Tesla“ i Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je bio povod za današnji (25.10.2018.) prijem kod Gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića sa suradnicima.

Godišnja nagrada “Nikola Tesla” je nagrada kojom Hrvatski Radioamaterski Savez nagrađuje najistaknutije pojedince, za 2017. godinu. Pernić je nagradu osvojio zbog iznimnog doprinosa u radu s mladima na područjima radioamaterizma, informatike, tehničkog odgoja i obrazovanja putem izvannastavnih aktivnosti, te za iznimne rezultate u popularizaciji radioamaterizma kao grane tehničke kulture. Nakon javnog natječaja za dodjelu nagrade “Nikola Tesla” za 2017. godinu, Pernić je nominiran za dodjelu Godišnje nagrade “Nikola Tesla” te će mu ona biti i dodijeljena na godišnjoj skupštini Hrvatskog radioamaterskog saveza.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, odlučio je dodijeliti godišnju nagradu za 2017. godine Perniću, zbog iznimnog doprinosa u radu s mladima i promociji tehničke kulture. U obrazloženju se navodi: “Marko Pernić, dipl. ing. elektrotehnike, tajnik je Radiokluba Pazin. Istaknuo se radom na promicanju tehničke kulture i edukacijom novih mladih radioamatera, suradnjom s osnovnim školama i srodnim udrugama te voditeljstvom dvaju edukativnih projekata s temama u tehničkoj kulturi. Mentor je za ARISS kontakte (razgovore astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji s učenicima), kao i član natjecateljske ekipe jedne od najvećih radioamaterskih natjecateljskih lokacija u Hrvatskoj. Najznačajniji doprinos radu s mladima i njihovoj edukaciji u tehničkoj kulturi Marko Pernić je u 2017. godini ostvario organizacijom i provođenjem radionica s micro:bit računalima s 50-ak osnovnoškolaca iz područja Pazina u Istri. Bio je predavač na Pazinskome radioamaterskom vikendu pod nazivom „Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade 2018“ održanog  od 19. do 21. listopada 2018. godine.

Uz bavljenje radioamaterizmom, svestrani Marko Pernić, inače diplomirani inženjer elektrotehnike, zaposlen je u tvrtci Pazin ICE kao programera – savjetnika te u slobodno vrijeme svira harmoniku u popularnom pazinskom world music bendu Veja, nastavljajući tako bavljenje tradicijskom muzikom u njegovoj obitelji kombinirajući je s modernim izričajem i bilježeći nastupe osima na renomiranim festivalima u Hrvatskoj, i u Estoniji, Belgiji, Grčkoj, Francuskoj i drugdje. U Pazinu već dugi niz godina sudjeluje u organizaciji Trad IN etno festivala.

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.