Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Prijem gradonačelnika za dva iznimna priznanja Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin

Povodom dodjele istaknutih priznanja Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, Gradonačelnik Renato Krulčić, danas (19.7.2019.) primio je učitelja tehničke kulture i fizike Darka Sumana za nedavno osvojenu nagradu „Ivan Filipović“ te učenicu Niku Rusijan dobitnicu priznanja „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Pazin sustavno ulaže u školstvo te je kao „grad znanja“ prepoznat po kvalitetnom radu u odgojno-obrazovnim institucijama i izvan hrvatskih granica. Dodao je kako ovakva iznimna priznanja potvrđuju važnost kvalitetnog i cjeloživotnog obrazovanja i na lokalnoj razini te da ovakvi svijetli primjeri pružaju značajan doprinos rastu i razvoju našeg društva i zajednice.

Među pokretačima društvenog napretka svakako je pazinski učitelj mr.sc. Darko Suman, koji je ove godine dobio godišnju nagradu „Ivan Filipović” koja se dodjeljuje za najznačajnija ostvarenja istaknutim prosvjetnim radnicima, znanstvenicima i stručnjacima.

U obrazloženju Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji kako zbog svog minulog rada Suman uživa veliko povjerenje među učiteljima tehničke kulture diljem Hrvatske, a on je ujedno i jedan od autora Nacrta izborne nastave tehničke kulture i novog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tehnička kultura.

Pazinski učitelj u ulozi mentora na natjecanju mladih tehničara prisustvovao je 46 puta, te je uz natjecanja iz fizike i sigurnosti u prometu odgajao i 4 državna prvaka. Često uključuje učenike i u druge projekte i natjecanja kao što su Robocup, Croatian Makers Liga, Logoliga i Robotrka na prstenac – natjecanje za čije je uvođenje posebno zaslužan i koje su do tada redovito na području Istre i Kvarnera. 2015. godine potaknuo je osnivanje Kluba mladih tehničara, kada je i realiziran projekt „Od svjetleće diode do 3D pisača“, potpomognut sredstvima MZO-a.

Nagrađena Nika Rusijan, učenica sedmog razreda područne škole Karojba, među 15-ak nominiranih, Niki je uručena godišnja nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Kandidaturu uputila je njena mentorica Kristina Mijandrušić Ladavac zbog Nikinih vrlina širenja tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Nika je ispunila sve kriterije javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja a zahvaljujući na nagradi, Nika Rusijan kazala je kako ne smatra da je napravila neku veliku stvar, nego malu koju bi mogao napraviti svatko od nas, kada bi samo malo bolje promislio o sebi i drugima.

Na dodjeli u Zagrebu Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da će Ministarstvo svim školama koje su se prijavile na natječaj, a njih je bilo 26, dodijeliti po deset tisuća kuna za razvijanje programa nenasilnog rješavanja sukoba.