Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Preminuo dopredsjednik Svjetske boćarske federacije Aleksandar Anzur

Aleksandar Anzur.Nakon duge i teške bolesti u nedjelju (2.11.2014.) navečer je u Puli u 68 godini života umro Aleksandar Anzur, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije (FIB) i član Izvršnog odbora Svjetske boćarske konfederacije (CMSB), čovjek koji je cijeli svoj životni vijek posvetio boćanju.
Komemoracija u spomen preminulom Aleksandru Anzuru održat će se u utorak, 4. studenoga 2014. godine u 12,00 sati u Spomen-domu u Pazinu, a pogreb će biti istoga dana na mjesnom groblju u Cerovlju u 15,00 sati.

Rođen je 2. ožujka 1946. godine u Cerovlju, Općina Pazin. U kontakt s boćanjem prvi puta dolazi početkom šezdesetih godina u Cerovlju gdje pohađa osnovnu školu. Nakon završetka srednje tehničke škole i zaposlenja u Brodogradilištu «Uljanik» od 1964 – 1970. u Puli upoznaje kvalitetno boćanje, jer je Pula tada bila jedan od vodećih boćarskih centara i jedina uz Rijeku imala je boćarsku dvoranu. Od 1971. godine živi u Pazinu gdje se počinje ozbiljnije baviti boćanjem kroz organizaciju turnira na igralištima u Cerovlju i u Pazinu, gdje tada dovodi najjače momčadi iz bivše države.
Iako u natjecateljskom boćanju postiže solidne rezultate od 1981. godine posvećuje se organizaciji turnira, te saveza po gradovima i općinama Istre, a samim time i organizaciji međunarodnih natjecanja.
Godine 1975. osniva Boćarski savez Pazin, a godinu dana kasnije postaje i članom najviših organa HBS-a, a kasnije i Boćarskog saveza bivše države. Godine 1981. Aleksandar Anzur je imenovan za izbornika BSJ, čije selekcije vodi do 1990. godine. Upravo u tom razdoblju, zahvaljujući njemu, počinju značajnije organizacije međunarodnih natjecanja i to: 1981. – SP za mlade u Ljubljani; 1983. – kvalifikacije za prvenstvo Europe u Pazinu, 1984. – SP za seniore u Splitu, te svima nezaboravni PEUB 1989. u Pazinu.
Osamostaljenjem i međunarodnim priznanjem 1992. godine boćari Hrvatske stječu pravo nastupa na međunarodnim natjecanjima. U tom razdoblju, kao član Sportske komisije i Izvršnog odbora FIB-e koordinira gotovo svu međunarodnu aktivnost za nastupe reprezentacije te organizaciju međunarodnih natjecanja. Kao izbornik od 1993. vodi reprezentaciju Hrvatske na SP u Saluzzu gdje Hrvatska postiže svoj do tada, najveći uspjeh – Beaković osvaja zlato u preciznom izbijanju. Isto se ponavlja 1994. godine na EP u Zagrebu, Beaković ponovno osvaja zlato. U mandatu 1997. – 2001. obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog boćarskog saveza i član je više tijela HBS-a.
Od aktivnosti u Svjetskoj boćarskoj federaciji izdvajamo: izbor u Sportsku komisiju na Kongresu FIB-e u Splitu – 1984.; izbor u Izvršni odbor FIB-e na Kongresu u Torinu – 1989.; izbor na mjesto Glavnog tajnika FIB-e na Kongresu u Kranju – 2001., te izbor u Izvršni odbor Svjetske boćarske konfederacije CMSB sa sjedištem u Monacu (2009.) i izbor na mjesto dopredsjednika FIB-e na Kongresu u Maconu (2009.) koje dužnosti i danas obnaša.
Aleksandar Anzur je svojim znanjem i iskustvom osigurao da Pazin bude domaćin kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1983. i 2012., Grand Prix za omladince 1984., internacionalnog turnira „25. septembar“, vrsni organizator 1989. godine prvenstva Europe za seniore. U novije vrijeme, nemjerljiv je doprinos Anzura u dobivanju organizacije Svjetskog boćarskog prvenstva Osnovnih škola 2010. godine u Pazinu, kada su upravo pazinski osmoškolci postali prvaci. Samo zahvaljujući njegovim garancijama u FIB-i, sad već jedan od najprestižnijih boćarskih turnira u Evropi, „Velika nagrada Pazina“, uvršten je u kalendar svjetske boćarske federacije.
Uz potporu i angažman Anzura Rijeka dobiva domaćinstvo Svjetskog prvenstva u boćanju 2015. godine. Pismo namjere Grada Rijeke i HBS-a službeno je predsjedniku FIB-e Lacosteu predao dopredsjednik FIB-e Aleksandar Anzur.
Aleksandar Anzur je dugogodišnjim napornim radom, znanjem, umijećem, energijom i strašću boćarski sport približio svim uzrastima i svim profesijama, te uvelike doprinio promicanju, prepoznatljivosti i boćarskom ugledu Pazina, Istre i Republike Hrvatsku u Europi i svijetu.
Za svoj rad, djelovanje i doprinos primio je brojna i raznovrsna priznanja, među kojima nagrada za životno djelo Zajednice sportskih udruga Grada Pazina (2010.) i Saveza sportova Istarske županije (2012.), priznanja za razvoj boćanja Hrvatskog boćarskog saveza (2002.) i Grada Pazina (2012.) te “Zlatne boće” Boćarskog saveza Jugoslavije (1988.). Dobitnik je i nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek, za životno djelo 2012. godine.

Komemoracija u spomen preminulom Aleksandru Anzuru održat će se u utorak, 4. studenoga 2014. godine u 12,00 sati u Spomen-domu u Pazinu, a pogreb će biti istoga dana na mjesnom groblju u Cerovlju u 15,00 sati.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike