Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljeni Zajednički programi korištenja boravišne pristojbe za Grad Pazin i općine središnje Istre za 2011. i 2012. godinu

Jučer (12.04.2012.) je održana konferencija za tisak na kojoj su predstavljeni Zajednički programi korištenja boravišne pristojbe za Grad Pazin i općine središnje Istre za 2011 i 2012. godinu.

U ime Grada Pazina na konferenciji je govorio gradonačelnik Renato Krulčić, u ime Turističke zajednice središnje Istre Radenko Sloković, a od načelnika općina govorili su gračaški načelnik Ivan MIjandrušić i cerovljanski Emil Daus. Krulčić, koji je ujedno i predsjednik TZ središnje Istre, koji obuhvaća Pazin i devet općina, istaknuo je kako se ove godine planira naplatiti oko 260 tisuća kuna, koliko iznosi dug svih općina i Grada, dok će lanjski dug od oko 220 tisuća kuna biti otpisan. Takvu bi odluku trebalo donijeti Turističko vijeće kako bi se u 2013. ušlo bez planiranja zaduživanja općina i grada te utvrdio novi sporazum o financiranju. Broj noćenja u središnjoj Istri porastao je s tri na 80 tisuća, ističe, a stalno raste broj smještajnih kapaciteta i noćenja, dok turizam postaje sve značajnija privredna djelatnost. Sloković je iznio statističke podatke – lani je bilo 1.472 kreveta u 207 objekata što je 14 posto više nego godinu dana ranije, dok je porast očekuje i u ovoj godini. U lanjskoj sezoni je u Pazinu bilo 8,7 posto dolazaka i 17,5 posto više noćenja nego u 2010. godini. Upoznao  je novinare s novitetima Zakona o boravišnoj pristojbi, gdje se za projekte izdvaja 2,5 posto sredstava, 25 posto ide HTZ-u, 10 posto TZ-u Istarske županije, 1 posto Crvenom križu, 30 posto općinama i gradovima, a ostatak TZ-u namjenski za poboljšanje uvjeta boravka turista na temelju prethodno usvojenoga zajedničkog programa jedinica lokalne samouprave. Zajednički program za 2011. i 2012. godinu iznosi 515 tisuća kuna, a za Pazin taj program predstavjla oko 137 tisuća kuna za info-letke među kojima je onaj za župnu crkvu Svetog nIkole na talijanskom i njemačkom jeziku te za obavijesne table za Lindar i Beram. Planira se da će se u rujnu, kada će se u Pazinu  održati Europsko prvenstvo u boćanju, ostvariti barem 1.500 noćenja.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike