Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljen projekt Senior Star

starDanas, 23. veljače je na konferenciji za novinare u Klubu umirovljenika Pazina predstavljen  projekt Senior Star. Informacije su iznijeli Vinko Cerovac, predsjednik Udruge umirovljenika Pazina i Nevija Srdoč u ime Grada Pazina. Udruga je nositelj projekta dok je Grad partner, a u svemu je aktivno sudjelovao i LAG središnje Istre. Ured za udruge pri hrvatskoj Vladi je, nakon detaljne analize, dao zeleno svjetlo te je ovaj projekt prihvaćen i financiran s 196 tisuća kuna od  Europskog socijalnog fonda te je za njegovu provedbu zaposlena jedna osoba.

Projekt traje godinu dana i završava krajem ove godine, a dobivena sredstva su bespovratna.  Planirane su ove aktivnosti- pomoć u prehrani s distribucijom obroka u kuće potrebitih na cijeloj Pazinštini, pomoć u kući uz održavanje kuće i okućnice, usluga prijevoza do bolnica i drugih zdravstvenih ustanova za umirovljenike i starije potrebite osobe, druženje, izleti, zabave, boravak u toplicama te informiranja o svim tim aktivnostima. Nužno je,uz pomoć Grada, općina, Crvenog križa i Centra za socijalnu skrb, stvoriti takvu u bazu podataka kako bi pomoć dobili svi oni kojima je pomoć nužna, a ne ulaze u zakonske kriterije oko socijalne skrbi. Na kraju treba izraditi strateški plan kojim će projekt Senior Star postati financijski održiv kroz sufinanciranje bilo od strane korisnika, pri čemu treba detaljno odrediti kriterije, ili od strane lokalnih, regionalnih ili državne vlasti.

-Stariji žele biti doma, istakla je Nevija Srdoč istakavši uloga Grada u ovim aktivnostima jer  u ovom projektu je šansa za razvoj niza oblika vaninstitucionalne pomoći starijoj populaciji.  Važno je da se uz Grad i svih sedam općina Pazinštine, na čijem teritoriju djeluje Udruga umirovljenika,  aktivno uključuje u projekt Senior Star ovisno o svojim materijalnim mogućnostima. Tako se već drugu godinu u općini Lupoglav, u suradnji s Crvenim križom i pazinskim Dnevnim boravkom  za starije osobe i pomoći u kući, potrebitima donosi doma ručak. To se pokazalo dobrim potezom pa će broj takvih korisnika biti povećan, a i duge su sredine iskazale za to interes. I iz motovunskog Doma su spremni distribuirati hranu u krugu od čak 20-ak kilometara. No, prije svega treba napraviti snimku stanju potrebitih starijih osoba.

Senior Star je dobio novce iz Europske unije pri čemu je značajna bila upravo zajednička aktivnost udruge kao pokretača, ali bez pomoći posebno Grada Pazina i LAG-a središnje Istre  sve bi to ostalo tek popis ideja na papiru. Sada predstoji niz aktivnosti da se stvore uvjeti za realizaciju zacrtanog pri čemu je nezaobilazna uloga niza volontera.