Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljen program Festivala palačinki u Pazinu

Danas, 2. prosinca s početkom u 11 sati održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Festivala palačinki koji se po prvi puta održava u Pazinu u sklopu obilježavanja blagdana Svetog Nikole.

Program su predstavili organizatori: Ranka Šepić – savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu, Darko Tumpić – ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pazin i Iva Jekić – voditeljica LAG-a Središnja Istra.

Festival će se održati povodom sv. Nikole, 06. prosinca 2014. na prostoru hola Spomen doma u Pazinu, u vremenu od 10 do 20 sati.

Grad Pazin u sklopu tradicionalne manifestacije „Veseli Prosinac“ ove godine organizira „Festival palačinki“ kojim započinje bogat prosinački program u Pazinu. Na festivalu će se pripremati različiti tipovi palačinki, različitih oblika, okusa i kombinacija s različitim namazima s naglaskom, iako ne isključivo, na namaze i okuse iz Istre. U stvaranju palačinki korist će se u najvećoj mogućoj mjeri domaći proizvodi – proizvodi lokalnih proizvođača i OPG-ova, međutim neće izostati ni palačinke sa raznim čokoladnim i drugim namazima i punjenjima.

Pazinska palačinka:

U velikoj kuhinji će glavni gost chef Robert Perić, nositelj prestižne Europske titule Maestro choccolatier, sa svojim timom tijekom dana spravljati najrazličitije palačinke: slane, slatke, pečene na tavi i u peći, frigane, torte od palačinki i razne „dječje palačinke“.

Chef Robert Perić osmislio je i zanimljiv recept za posebnu „Pazinsku palačinku“ koristeći namirnice iz ruralne Istre. Prezentacija Pazinske palačinke održat će se u 12.00 sati.

Inače,  Chef Perić je vrsni kuhar i slastičar ali i inovator u kuhinji sa svojim čokolatinima s nadjevom od istarskog terana, kremama od tartufa i čokolade i pralinama s istarskim maslinovim uljem. Ulazi u literaturu kao prvi istarski kuhar koji vrhunske domaće sirovine koristi u službi vrhunskog slastičarstva a u talijanskom institutu “Boscolo Etoile” usavršio je tehnike izrade skulptura od čokolade, šećera i leda.

Uz njega će Chef Igor Ciceran sa svojim timom također pripremati različite palačinke, među kojima i pripremu „bjanko“ palačinki za štandove lokalnih proizvođača koji će potom palačinke puniti vlastitim, domaćim proizvodima.

Lokalni proizvođači:

Na festivalu će se na prodajnim štandovima predstaviti OPG-ovi i proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda iz Istre, tako da će posjetitelji imati priliku kušati palačinke punjene domaćim lokalnim proizvodima, ali i kupiti domaće namirnice za palačinke iz ruku lokalnih proizvođača.

Predstavljanje ugostitelja:

Kuhinja će imati i poseban punkt na kojemu će se sa svojim palačinkama predstaviti lokalni ugostitelji pa će tako pazinska La Marenda pripremati wafle, pizzeria Peperone tortille, Hotel Lovac i Miro tartufi palačinke punjene namazom od tartufa, a agroturizam Stara Štala predstavit će se sa vlastitom tradicionalnom recepturom za slatke i slane palačinke.

Čitav će program, osobito predstavljanje kulinarskog dijela, voditi Dražen Turina Šajeta.

Cjelodnevni kulinarski program festivala pratit će zabavni program: glazbeni nastupi, animacija, igre i natjecanja za djecu i odrasle i kino program u velikoj dvorani.

Kino program:

Pazinsko kino će u 11.00 sati prikazati animirani film „Saving Santa“ a u 19.00 sati igrani film – komediju „Chef“. Ulaz na kino predstave je besplatan.

Glazbena zakuska:

U 16.00 sati će u holu nastupiti dječja vokalna skupina iz radionice „Pjevajmo zajedno“ u organizaciji udruge “Vocalistra“ iz Pazina bod vodstvom Marice Ursić, uz pratnju na gitari Petra Goloba.

Glazbena zakuska kulinarskom programu bit će i nastup dua Stand by koji započinje u 17.00 sati.

Slatka zabava za najmlađe:

Poseban program pripremamo za najmlađe za koje Društvo Naša djeca Pazin organizira cjelodnevnu zabavu, igre i animaciju.

U 17 sati u velikoj dvorani Spomen doma započinje predstava „Palačinka mog života“ gradskog kazališta lutaka iz Rijeke nakon koje, u 18.00 sati, u hol spomen doma dolazi predstava „Avanture svetog Nikole“ u izvedbi dječjeg kazališta Šareni svijet. Ulaz na predstave je besplatan.

Prodaja palačinki:

Palačinke će se na festivalu prodavati po povoljnim cijenama, a cijena će ovisiti o veličini palačinke i vrsti punjenja.
Bonovi za kupnju palačinki prodavat će se na centralnom mjestu na ulazu u hol Spomen doma. Vrijednost bona će biti 5,00 kuna a cijena palačinki jedan ili dva bona, tek u iznimnim slučajevima 3 bona.
Posjetitelj koji kupi bon isti će predati na onom mjestu na kojem odluči kušati palačinku – u centralnoj kuhinji, kod lokalnog ugostitelja u vrijeme predstavljanja, ili na štandu kod lokalnog proizvođača.

 

Festival palačinki u Pazinu zamišljen je kao mjesto na kojemu će se promovirati „sve na jednom mjestu“ od lokalnih proizvoda za palačinke, kao jedne od najčešćih slastica u svakom kućanstvu ali i ugostiteljskom objektu. Time želimo potaknuti stanovništvo ali i ugostitelje na korištenje domaćih, lokalnih namirnica u pripremanju obroka „široke potrošnje“ kao što su to palačinke.
Ujedno, povodom blagdana svetog Nikole koji je zaštitnik grada Pazina želimo djeci ponuditi jedinstveni događaj uz omiljeni desert.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike