Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u posjetu Gradu Pazinu

sviU sklopu boravka Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u Puli, 15. rujna 2015. godine, Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Grad Pazin gdje ju je ugostio gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić  sa zamjenicima i suradnicima, a sastanku su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina Boris Demark te načelnici općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u šumi i Tinjan.

U vijećnici Gradskog vijeća Grada Pazina organizirana je prezentacija na kojoj su Predsjednici predstavljeni razvojni projekti Grada te je zatražena potpora u njihovoj realizaciji. Među projektima koji su predstavljeni posebno se ističu Istra Inspirit Fantasy Park, revitalizacija starogradske jezgre, dom umirovljenika, centar za palijativnu skrb te novi autobusni kolodvor. Gradonačelnik i načelnici općina iskoristili su susret s Predsjednicom kako bi, pored predstavljanja svojih jedinica lokalne samouprave, istaknuli probleme s kojima se susreću u svom djelovanju. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo zbog posjete Pazinu, kao administrativnom sjedištu Istarske županije, te dala potporu razvojnim projektima, istaknuvši donošenje strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine kao pozitivan primjer sustavnog dugoročnog planiranja koje je potrebno na nivou cijele države. U svom obraćanju nazočnima predsjednica se založila za provedbu sustavne decentralizacije, kako u pogledu odlučivanja, tako i u pogledu raspodjele državnih prihoda, istaknuvši kako su upravo županije te gradovi i općine, kao ustrojstvene jedinice koje su najbliže građanima, najbolji poznavatelji potreba građana u svojoj sredini, a time i najefikasniji instrument za njihovo zadovoljavanje.

Nakon prezentacije, Predsjednica i njezini suradnici posjetili su Poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu, čiji program provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u sklopu trogodišnjeg projekta „Poludnevni boravci za osobe s intelektualnim teškoćama u Buzetu i Pazinu“, koji sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih, Istarska županija, Grad Pazin i Grad Buzet uz podršku i suradnju Centra za socijalnu skrb Pazin. Predsjednica je izrazila svoju potporu djelovanju poludnevnog boravka i zadržala se u srdačnom razgovoru s djelatnicima i korisnicima poludnevnog boravka.

Na kraju svog boravka u Pazinu, Predsjednica je posjetila Centar za regionalno – ruralni razvoj, Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), u sklopu kojeg je na Gortanovom brijegu kraj Pazina izgrađena i opremljena edukacijska kuhinja kao centar izvrsnosti za razvoj lokalnih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, čije su mogućnosti primjene u obogaćivanju gastronomske ponude predstavljene Predsjednici.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike