Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Povijesni uspjeh juniora Ghia Staffa

Najzanimljiviji i najneizvjesniji do sada bio je deveti košarkaški memorijalni turnir u Pazinu Marijan Salamun Salko održan ovoga vikenda u gradu košarke Pazinu. Počelo je pobjedom domaćina ( sa svojim nešto starijim igračima da bi ravnopravno mogli parirati renomiranim gostima!) protiv slovenske institucije Olimpije Ljubljana.

Nakon toga domaćini su bili počašćeni da turnir otvori doministar Vlade Republike Hrvatske igračka i trenerska legenda Petar Skansi, uz prije toga održane prigodne govore sportskog direktora Benettona Paola Pressacca, predsjednika kluba Nevena Ćus i pročelnice za društvene djelatnosti grada Pazina Nevije Srdoč. Nakon toga ekipa Benettona je nakon vodstva od 15 razlike izgubila 7 razlike od Splita CO. Drugi dan turnira poslije podne, u organizaciji načelnika Gračišća Mijandrušića obavljen je posjet grobu, a zatim je turnir nastavljen u Svetom Petru u Šumi.  U prvoj utakmici domaći su dugo držali priključak sa "biancoverdima", ali je na kraju pobjeda koja se pokazala ključna za prvo mjesto bila od 20 razlike za igrače iz Italije. U drugoj utakmici turnira Olimpija je tri četvrtine držala dvoznamenkasto vodstvo nad Splićanima, koji su u zadnjoj četvrtini preokrenuli rezultat na svoj mlin. Danas je turnir ponovno "preseljen" u dvoranu pazinskog kolegija. U prvoj utakmici sličan scenarij Ljubljančani ponovno na konopcima drže sada Italijane dvoznamenkastom razlikom, da bi na kraju ponovno četiri sekunde prije kraja pobjeda pripala igračima Benettona. U zadnjoj utakmici turnira domaćini priređuju još jedno ugodno iznenađenje i sa 18 razlike pobjeđuju favorizirane Splićane. Na kraju između tri ekipe sa dvije pobjede i jednim porazom Benettonbasket  je zahvaljujući međusobnoj koš razlici prvi, Ghia staff iz Pazina druga, treći Split CO, a Olimpija Ljubljana unatoč odličnom dojmu bez pobjede četvrta. Sve ekipe su dobile pehare, kao i najbolji domaći igrač David Ferenčić.
Pored doministra Skansija, turnir su pratili brojni košarkaški stručnjaci kao što su između ostalih i instruktor HKS-a profesor Boris Sinković, tajnik Udruge hrvatskih košarkaških trenera i izbornik predkadetske reprezentacije Hrvatske Dalibor Davidović, predstavnici akademije Nikola Vujčić trener i ex trofejni izbornik u mlađim kategorijama Mladen Šestan i njegov pomoćnik Veljko Perović. Na kraju pehare je podijelio i uz govor sa željom za ponovnim viđenjem dogodine turnir proglasio završenim gradonačelnik grada Pazina Renato Krulčić.      
REZULTATI: Ghia Staff – Union Olimpija 75:66 Split – Treviso 74:81 Ghia Staff – Treviso 74:94 Union Olimpija – Split 70:81 Treviso – Union Olimpija 77:75 Ghia Staff – Split 68:50   

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.