Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Potpisani ugovori s novim studentima stipendistima Grada Pazina

U petak, 28. prosinca gradonačelnik Renato Krulčić potpisao je ugovore sa novim studentima stipendistima Grada Pazina. Tako je u akademskoj godini 2018/19. potpisano 5 novih ugovora sa učenicima i 20 novih ugovora sa studentima stipendistima

Grad ove godine stipendira sveukupno 64 stipendista – od toga 52 studenta i 12 učenika za što je u Proračuna Grada Pazina u 2019. godini planirano 508.000,00 kuna.

Po strukturi su među studentima zastupljenije studentice; od 52 studenta ima34 žene i 18 muškaraca; 33 među njima studiraju neku od prirodnih znanosti, dok ih je 19 odabralo neku od društvenih znanosti. Na prvoj godini ih je 8, na drugoj 11, na trećoj 10, na četvrtoj 7, na petoj 15 i na šestoj 1 student/ica.

Sa učenicima srednjih škola je nešto drugačija slika: od 12 učenika srednjih škola: 5 je žena, 7 muškaraca; 10 ih je odabralo neko područje prirodne znanosti, dok se dvoje opredijelilo za društvene znanosti.

Stipendije se dodjeljuju temeljem Pravilnika u kojem su pored kriterija uspjeha i godine školovanja, zastupljeni i socijalni kriteriji, kriterij deficitarnosti i ostvarenih volonterskih sati.

Ove godine natječaj je proveden prema novom pravilniku koji je donesen u srpnju 2017. godine, a najveća razlika u odnosu na stari je ta da nema više kriterija materijalnog položaja, dok su pojačani socijalni kriteriji, povećan je broj bodova za deficitarnost i uvedeno je vrednovanje volonterskog angažmana prema broju ostvarenih volonterskih sati u prethodnoj akademskoj godini.

Stipendisti koji jednom dobiju gradsku stipendiju, ostvaruju pravo na njenu isplatu do kraja školovanja, pod uvjetom da redovito upisuju više studijske godine. Stipendija za učenike iznosi 550,00 kuna, a za studente 700,00 kuna.

Ove je godine bilo dosta manje prijavljenih za dodjelu studentskih stipendija u odnosu na lanjsku godinu (67/43), čemu je vjerojatno razlog veća mogućnost prijave kod različitih stipenditora (županijske, državne, stipendije pojedinih sveučilišta, poslovnog sektora…).

Nakon potpisivanja ugovora uslijedio je prijem za sve stipendiste Grada Pazina na kojem je Gradonačelnik istaknuo da Grad svojom politikom stipendiranja nastoji poticati izvrsnost, ali i prepoznavati potrebe tržišta rada te biti osjetljiv na socijalni status stipendista i njihov angažman u zajednici, a svim je stipendistima poželio puno poslovnog i osobnog uspjeha u predstojećoj 2019. godini.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike