Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Potpisani ugovori s novim studentima stipendistima Grada Pazina

U ponedjeljak, 30. prosinca gradonačelnik Renato Krulčić potpisao je ugovore sa novim studentima stipendistima Grada Pazina. Tako je u akademskoj godini 2019/20. potpisano 5 novih ugovora sa učenicima i 20 novih ugovora sa studentima stipendistima

Grad ove godine stipendira sveukupno 64 stipendista – od toga 54 studenta i 10 učenika za što je u Proračuna Grada Pazina u 2019. godini planirano 461.000,00 kuna, a u 2020. godini 475.550,00 kuna.

Po strukturi su među studentima zastupljenije studentice; od 54 studenta 37 je djevojaka i 17 mladića; 20 ih je na tehničkim fakultetima, 2 na studiju medicine, 2 na studiju veterine i 1 sestrinstva, 5 na studijima biotehnoloških znanosti, agronomije, šumarstva i nutricionizma, dok ih je 24 na studiju različitih društvenih znanosti.

Od svih studenata stipendista na prvoj godini ih je 8, na drugoj 8, na trećoj 14, na četvrtoj 12, na petoj 12.

Učenici srednjih škola: od 10 učenika srednjih škola: 4 su djevojke i 6 mladića; 4 tehničkog usmjerenja, 3 medicinskih usmjerenja dok je 2 društvenih usmjerenja i jedno obrtničko zanimanje.

Stipendije se dodjeljuju temeljem Pravilnika u kojem su pored kriterija uspjeha i godine školovanja, zastupljeni i socijalni kriteriji, kriterij deficitarnosti i ostvarenih volonterskih sati.

Natječaj je proveden prema novom pravilniku koji je donesen u srpnju 2017. godine, a najveća razlika u odnosu na stari je ta da nema više kriterija materijalnog položaja, dok su pojačani socijalni kriteriji, povećan je broj bodova za deficitarnost i uvedeno je vrednovanje volonterskog angažmana prema broju ostvarenih volonterskih sati u prethodnoj akademskoj godini.

Stipendisti koji jednom dobiju gradsku stipendiju, ostvaruju pravo na njenu isplatu do kraja školovanja, pod uvjetom da redovito upisuju više studijske godine. Stipendija za učenike iznosi 550,00 kuna, a za studente 700,00 kuna.

Ove je godine bilo nešto više prijavljenih za dodjelu studentskih stipendija u odnosu na lanjsku godinu (43/54), međutim šestero ih se odreklo gradske stipendije jer su ostvarili pravo na stipendije drugih stipenditora, a pravo na gradsku stipendiju ostvarilo je slijedećih šest kandidata s Rang liste. Takvom ishodu zasigurno je doprinijela veća mogućnost prijave kod različitih stipenditora (županijske, državne, stipendije pojedinih sveučilišta, poslovnog sektora…).

Nakon potpisivanja ugovora uslijedio je prijem za sve stipendiste Grada Pazina na kojem je Gradonačelnik istaknuo da Grad svojom politikom stipendiranja nastoji poticati izvrsnost, ali i prepoznavati potrebe tržišta rada te biti osjetljiv na socijalni status stipendista i njihov angažman u zajednici, a svim je stipendistima poželio puno poslovnog i osobnog uspjeha u predstojećoj 2020. godini.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike