Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Potpisan novi kolektivni ugovor s ustanovama u kulturi Grada Pazina

Danas (7.lipnja 2023. godine) potpisan je novi Kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture čiji su potpisnici osnivač Grad Pazin i ustanove Pučko otvoreno učilište Pazin, Gradska Knjižnica Pazin i Muzej grada Pazina. Ovo je drugo potpisivanje kolektivnog ugovora u ovoj godini nakon što je novi Kolektivni ugovor potpisan s ustanovom Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin.

Ovim kolektivnim ugovorom prava i koeficijenti složenosti radnih mjesta su usklađeni između ove dvije ustanove, povećane su plaće te je tako izrađena podloga za daljnji rast i razvoj ovih ustanova. Prijedlog novog kolektivnog ugovora izrađen je u suradnji sa Sindikatom, a cilj je bio zadržavanje osnovnih stečenih prava (putni troškovi, regres, božićnica dar za djecu i topli obrok) te povećanje plaća. Povećanje plaća kreće se od 2% (najviše plaće) do 13-20% (za one s najnižim plaćama).

Cilj pregovaranja bio je povećati konkurentnost plaća u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor te smanjenje inflatornih utjecaja na radnike i radnice s najnižim primanjima.