Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Gradonačelnik primio zlatnog svjetskog geografskog olimpijca Petra Bratulića

DSC_0781

Na 12. svjetskoj geografskoj olimpijadi, održanoj od 11. do 17. kolovoza u Tveru u Rusiji, hrvatski predstavnici Petar Bratulić i Fabijan Čorak osvojili su zlatne medalje.

Petar je ove godine u konkurenciji 160 najboljih geografa iz preko 40 svjetskih država osvojio zlatnu medalju.

Tim povodom Gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima primio je Petra, njegovog oca i načelnika Općine Sveti Petar u Šumi Maria Bratulića te mentora Christiana Bašića i ravnatelja škole Josipa Šiklića.

Maturant Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, a od ove jeseni student matematike na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, već niz godina ostvaruje vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Prošle je godine na geografskoj olimpijadi osvojio srebro, a ove godine osvojio je zlatno 1. mjesto.

Gradonačelnik Krulčić uputio je Petru srdačne čestitke na postignutom iznimnom uspjehu, istaknuvši kako njegova nadarenost zasigurno otvara mnoge putove. ali neka u srcu uvijek ostane mjesta za školu i grad u kojem je završio srednjoškolsko obrazovanje.

„Svijet ostaje na mladim ljudima koje moramo podržavati u njihovim nastojanjima da postignu što bolje rezultate i stvarati zajedno okruženje u kojem mogu izraziti svoje potencijale – istaknuo je Gradonačelnik.

U svom je kratkom obraćanju Bratulić je ispričao put koji je prešla hrvatska geografska reprezentacija koja već godinama niže dobre rezultate i u vrhu su na olimpijadi, a ovaj put su osvojili šesto mjesto među 41 državom.  – Da bi se moglo ući u reprezentaciju mora se imati bar 16 godina te višegodišnje nastupati na državnim natjecanjima. U Rusiji smo bili smješteni u gradu Tveru, 200-ak kilometara udaljenom od Moskve. Baza natjecanja je bilo problemski način rješavanja zadataka i način oživljavanja depopulariziranih ruskih ruralnih područja, na primjeru jednog manjeg grada kojeg smo u sklopu natjecanja posjetili. Ispit se je sastojao u tri dijela – pismeni, terenski i multimedijalni, a vrlo često smo do odgovora dolazili zaljučivanjem, ispričao je Bratulić

Uz bavljenje geografijom, Petar je svestrani nadareni mladi čovjek koji uz znanost osvaja i medalje kao vrlo perspektivni atletičar. Nastupa za AK Istru iz Pule, a bilježi i nastupe diljem Europe te je osvajač drugog mjesta na državnom prvenstvu za mlađe seniore čime je zaslužio status perspektivnog sportaša Istarske županije.

DSC_0784

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike