Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazinski memorijal: Uloga žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre

Dvodnevni znanstveni skup “Pazinski memorijal” u svom 46. izdanju počeo je jučer 24.9.2020. u Spomen domu, a danas slijedi završni dan u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Ovogodišnjim se skupom u sklopu Rujanskih svečanosti ujedno obilježava 50. obljetnice utemeljenja Katedre Čakavskoga sabora za povijest Istre iz Pazina.

Rad skupa u Pazinu ove je godine posvećen važnoj i nedovoljno obrađivanoj temi čiji naziv glasi “Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre” za što je priređeno 11 radova, kazao je uvodno predsjednik Skupštine Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Galiano Labinjan koji je prisustvovao i prvom susretu “Pazinski memorijal” 1970. godine.

Prisutne su pozdravili predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić, istarska dožupanica Sandra Ćakić Kuhar, pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, dok je suorganizatorica iz udruge BPW Alida Perkov naglasila da se u dosadašnjoj historiografiji premalo pozornosti poklanjalo upravo ženama te je stoga tema skupa upravo pogođena. Susret je vodila ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak, ujedno i članica predsjedništva, kojeg su uz tajnika udruge i predstavnika pazinske gradske uprave Antona Finderlea činile i Marija Ivetić te Emina Svilar.

U prvom dijelu izlaganje je održala Alida Perkov na temu “Umrežavanje žena u Istri – odgovor na društvene prilike”, uslijedila je Kristina Džin s temom “Žene s Vižule – stvarnost ili mit?”. Klara Buršić-Matijašić iznijela je temu “Salvia Postuma Sergii”, a Marija Mogorović Crljenko svoj je rad naslovila “Poslovna sposobnost žena u Istri na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka”. Milan Radošević predstavio je temu “Istarske žene na talijanskom Specijalnom sudu za zaštitu države (1926. – 1943.)”, a Iva Kolić je govorila na temu “Primaljstvo u Pazinu tijekom druge polovice 19. stoljeća”. Tema izlaganja Marijana Jelenića bila je “Prva Istranka u postupku za proglašenje svetom Tarsilla Osti (1895. -1958.)”. Kristina Džin autorica je teme “Vesna Girardi Jurkić – majka, arheologinja, pedagoginja i političarka”, Filip Zoričić izlaganja “Đurđica Zoričić – život i ideja”, a Branislav Ostojić predstavio je rad “Ana Matejčić – pjesma s bezbroj stranica”. Dario Koraca zaključio je niz izlaganja temom “Tri istarske paraolimpijke: Mikela Ristoski, Mirjana Ružnjak i Jelena Vuković”.

Novi dvostruki zbornik, na pune 462 stranice, “Pazinski memorijal, knjiga 28-29”, predstavili su Robert Matijašić i Josip Šiklić.

Susret se organizira u suradnji s Čakavskim saborom Žminj, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, Sveučilištem Jurja Dobrile – Sveučilišnom knjižnicom u Puli te udrugom BPW (Business and professional women) Pula.

 

 

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike