Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazi(n), zabava! Predstavljeno više od 50 kulturno – zabavnih sadržaja u sklopu „Adventa u središnjoj Istri“

Besplatno klizalište, kulturni, zabavni i sportski program, koncerti, sajmovi, adventske kućice s gastronomskom ponudom, proširena ponuda lokalnih ugostitelja, doček Djeda Mraza i podjela poklona najmlađima, doček Nove godine u podne te još mnoštvo sadržaja iz blagdanskog programa koji će se odvijati u Pazinu tijekom prosinca i siječnja, predstavila je danas na konferenciji za medije Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić sa suradnicom Dejzi Miljavac.

U kreiranje sadržaja uključile su se gradske udruge i ustanove, lokalni ugostitelji i trgovci, udruženje obrtnika te lokalni organizatori događanja, a Advent, osim Grada Pazina, financijski podupiru  i Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin i Pučko otvoreno učilište Pazin, sa zajedničkim ciljem da u srcu Istre građani i građanke te njihovi gosti i ostali posjetitelji u naredna dva mjeseca dožive pazinski blagdanski ugođaj.

Besplatno klizalište, otvorenje 3. prosinca

Lokacija klizališta je kao i ranijih godina na platou Spomen doma, a klizati u Pazinu (ukoliko to vremenski uvjeti dozvole) moći će se od prve subote u prosincu, odnosno od 3. prosinca, pa sve do sredine siječnja. Tijekom cijelog rada klizalište će biti besplatno, uz najam klizaljki, a klizalište će biti otvoreno svakodnevno od 10 do 21 sat.

„Iako sa skromnim sredstvima, ali značajnim angažmanom lokalne zajednice, organizirali smo blagdanske programe koji će Pazin učiniti mjestom zabave tijekom prosinačkih dana i noći. Prve subote u prosincu pozvani ste na otvorenje Klizališta u srcu Istre. Ove godine otvorenje će popratiti nastup Pazinskih mažoretkinja koje će prigodnom koreografijom zaplesati na ledu, nakon čega će svi prisutni uz prigodne maskote moći provjeriti svoje klizačke vještine, najavila je gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić.

Tradicionalni Božićni sajam Grad Pazin ove godine organizira u prostoru Gradske tržnice Pazin, pa će tako svoje proizvode moći izlagati svi zainteresirani na novoj lokaciji. Također, prvog utorka u mjesecu, 6. prosinca održat će se tradicionalni „Pazinski samanj“ na uobičajenoj lokaciji, a isti će se nastaviti održavati i dogodine te prvi slijedi već 3. siječnja 2023. godine.

“Pazin kids Freeze”, kino, predstave i izložbe

Na klizalištu će se tijekom prosinca i siječnja odvijati tematski programi namijenjeni djeci, ali i nešto starijoj publici koja će se moći zabaviti uz šaroliku glazbenu/gastro/sportsku priču. Uz klizalište će biti postavljeno i nekoliko adventskih kućica s ugostiteljskom ponudom te pozornica na kojoj će se odvijati popratni događaji i programi.

Najmlađi će se moći prepustiti vještim rukama pazinskih frizerki i umjetnika, koje će u sklopu “Pazin kids Freeza i oslikavanja lica urediti sve koji to žele kako bi mogli sudjelovati u izboru za najljepšu adventsku dječju frizuru.

Uz nezaobilazno kino subotom ujutro, predstavu Zajednice Talijana Pazin, pričaonice u tjednu prije Božića u sklopu već tradicionalne „Bajkomanije, podjelu poklona za djecu koja nisu polaznici vrtića, kreativne radionice izrade božićnih ukrasa i izloža „Božićna čarolija u muzejima i Likovnoj galeriji te sportske programe u Parku istarskih velikana, djeca će doista moći uživati u tjednima koji slijede. “Za neke od navedenih događaja bit će potrebna prijava tako da pratite naše društvene mreže i web stranicu Grada Pazina kako bi svoje mjesto osigurali na vrijeme“, poručeno je na konferenciji.

Glazbena priča i produženo radno vrijeme ugostitelja uz Paizinski Obrt fest 

Veselo raspoloženje osigurat će pazinski ugostitelji nizom žanrovski različitih nastupa, koji će zabaviti i rasplesati sve generacije. U Pazinu zabava kreće već prve subote u mjesecu, 3. prosinca, a lokalni ugostitelji priređivat će zabavu svakog vikenda u prosincu uz nastupe svirki uživo i zabave uz popularne DJ-eva. Udruženje obrtnika Pazin organizira i blagdasnko druženje pazinskih obrtnika uz prigodni zabavni program.

Važno je napomenuti kako će radno vrijeme pazinskih ugostitelja u prosincu biti petkom do 02:00 sata, a subotom i praznikom do 04:00 sata.

Uz navedeno, svoje tradicionalne Božićno – novogodišnje koncerte održat će i pazinske udruge: Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom na sam dan otvorenja klizališta, nakon čega slijede koncerti Folklornog društva Pazin s gostima i koncert u organizaciji Limene glazbe Pazin, uz gostovanje Mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“ i Folklornog društva Pazin.

Koncerti The Frajle i Klape Cambi

Pučko otvoreno učilište donosi nam pravu zabavu, u Pazin dolaze „The Frajle u subotu, 17. prosinca, a u programu je i koncert Klape Cambi, u četvrtak 22. prosinca. Oba koncerta počinju u 20:00 sati u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma.

Uz navedeno, i na pozornici uz klizalište odvijat će se programi lokalnih udruga i ustanova, poput dnevnog koncerta Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina, a u Spomen domu je u programu priredba „Božićni slatkiši,  također u organizaciji Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin.

Grad Pazin ove godine Božićni sajam organizira u prostoru Gradske tržnice, pa će na sajmu svoje proizvode moći izlagati sve zainteresirane udruge i ustanove.

Kreativne radionice i izložbe za sve generacije

Za one koji žele nešto mirniju zabavu, omogućena je posjeta Muzeju Grada Pazina i Etnografskom muzej Istre i to najbolje četvrtkom u popodnevnim satima kada će zainteresirani moći sudjelovati u kreativnim radionicama s tematikom Božića, primjerice, u izradi personaliziranih božićnih čestitki ili o tradiciji obilježavanja Božića. U spuštanju niz grad prema Kaštelu, moguće će biti i svratiti do Likovne galerije te razgledati njihovu izložbu umjetničkih radova i radova primijenjene umjetnosti, kao i sudjelovati u radionicama za male i velike na kojoj će se izrađivati unikatne kuglice za božićno drvce.

Također, zanimljiva nesvakidašnja izložba „Pazi(n), punk! u organizaciji Muzeja Grada Pazina o punk sceni u Pazinu od  1980-tih do danas, bit će otvorena početkom prosinca, dok će svoj rad kroz izložbu predstaviti i Centar za mlade Alarm. Radi se o prezentaciji radova nastalih kroz godinu na nizu radionica; književnim, filmskim, fotografskim i likovnim, a prezentirati će i rad svog Književnog kluba.

Prigodnom obilježavanju pridružila se i Zajednica Talijana Istre, koja će predstaviti dvojezično izdanje knjige naslova PISINO Una citta un millennio 983-1983/PAZIN Jedan grad – jedno tisućljeće 983-1983.

Sportski program i natjecateljski turnir mažoretkinja „Christmas in Pazin

Prosinac i siječanj u Pazinu  prati i bogat sportski program, od praćenja nogometnih utakmica Svjetskog prvenstva, do malonogometnog turnira, boćarskog turnira koji je već u tijeku, pa do natjecanja mažoretkinja sredinom prosinca, a  na kojem će se okupiti 300 – tinjak mažoretkinja iz cijele Hrvatske.  Također, zainteresirani se mogu prijaviti i za sudjelovanje na zimskom izdanju ZIMPA-e, odnosno Zimskih igara na Pazinski “Ala!“, gdje je zabava zagarantirana.

Najavljen je i  tradicionalni doček u podne, 31.12.2022. na klizalištu, koji je prošle godine nadmašio sva očekivanja.

Upućena je i zahvala svim udrugama, ugostiteljima, ustanovama i pojedincima koji su se odazvali na poziv Grada u cilju zajedničke promocije svih događanja koji će se odvijati tijekom prosinca i siječnja.

Pozvani su svi zaniteresirani, koji traže dobar sadržaj i zabavu da dođu u Pazin i sudjeluju u predstavljenim programima, te da uz dva “photo pointa” ponesu kućama lijepu blagdansku uspomenu.

Grad Pazin će sve programe redovito najavljivati u medijima i putem društvenih mreža gdje će se iz tjedna u tjedan moći pratiti satnica i detaljnije najave svih sadržaja.

U nastavku pogledajte dijelić doživljaja od prošle godine;