Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin uključen u projekt LIFE SEC ADAPT

fccb2a4389Pazin je jedan od šest istarskih gradova uključenih u projekt LIFE SEC ADAPT koji je prošlog tjedna predstavljen u Puli. Projekt LIFE SEC ADAPT -„Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies“ prijavljen je na natječaj Life Climate Action Programa Life 2014-2020.

LIFE SEC ADAPT nastavak je projekta CITY SEC, koji je uključenim istarskim gradovima donio napredak u području korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju upotrebe konvencionalnih izvora energije kao i uključivanja u međunarodnu mrežu potpisnika “Sporazuma gradonačelnika” (Covenant of Mayors – CoM) kao odgovora naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, a ujedno prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja. Potpisani Sporazum gradonačelnika u skladu je s četiri osnovna cilja Europske energetske politike iz 2007. godine: smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanje energetske učinkovitosti za  20%, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20%, povećanje udjela biogoriva u prometu na 10%.

U projektu sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona, Pesaro, Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras.

Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te uz Pazin još pet istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin.

Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci, a projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2015. Ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7.000.000,00 kuna.

Jedan je od ciljeva projekta LIFE SEC ADAPT  jest uključenje u novu europsku inicijativu Mayors Adapt koja je pokrenuta u ožujku 2014. godine, nastala pod okriljem Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors). Gradovi partneri uključeni u projekt LIFE SEC ADAPT obavezni su pristupiti Mayors Adapt inicijativi što uključuje provedbu aktivnosti vezanih uz prilagodbu klimatskim promjenama.