Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazi(n) proračun!: Podsjetnik na rok za prijavu malih komunalnih akcija

Podsjećaju se svi građani i građanke Pazina da do 1. kolovoza 2017. godine mogu dostaviti Gradu Pazinu prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti na području njihovog mjesnog odbora u narednoj, 2018. godini!

Kako se uključiti?

e-mailom na: [email protected]; poštom ili osobno na: Grad Pazin, Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10, 52000 Pazin, s naznakom „Pazi(n) proračun“.

 

Nakon isteka roka za dostavu prijedloga, pri čemu svaki građanin ima pravo uputiti neograničeni broj prijedloga, gradske će službe analizirati svaki pristigli prijedlog (mogućnost provedbe, potrebna financijska sredstva i sl.). Pristigli prijedlozi će se građanima predstaviti na javnim raspravama koje će se održavati od sredine rujna do sredine listopada u svim mjesnim odborima iz kojih su pristigli prijedlozi. Nakon prezentacije i argumentacije prisutni građani glasovanjem će odlučiti koje će komunalne akcije biti uvrštene u Prijedlog proračuna za 2018. godinu.

Građani će tako na javnim raspravama direktno glasovati o načinu utroška ukupno 605.000,00 kuna, od čega je za najveći mjesni odbor Pazin predviđeno i najviše sredstava – ukupno 180.000,00  kn. Radi što ravnomjernije distribucije navedenog iznosa,  u ovom mjesnom odboru održat će se četiri javne rasprave za područje Dršćevke, Buraja, Dubravice i Centra.

Što je mala komunalna akcija?

Gradnja, uređivanje i održavanje manjih objekata kojima se poboljšava komunalni standard na području mjesnog odbora, a koji nisu obuhvaćeni drugim programom, npr. manji dijelovi mjesne mreže za priključke; zelene površine; parkovi i dječja igrališta; putovi; sporedne ceste i nogostupi; kulturni, sportski i drugi javni objekti i sl.

Ilustracije radi, u prošlom su ciklusu Projekta građani glasanjem na javim raspravama izabrali male komunalne akcije pojedinačne vrijednosti do 30.000 kuna. Na svakoj su raspravi u svakom mjesnom odboru izabrane jedna do pet malih komunalnih akcija, ovisno o njihovoj vrijednosti. Među realiziranim akcijama su se tako našle aktivnosti uređenja i opremanja dječjih parkova, javnih površina i sportskih terena,  postavljanje jednog do dva rasvjetna tijela na javnim površinama, postavljanje novih autobusnih čekaonica, obilježavanje kritičnih pješačkih prijelaza i slično.