Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Otvorena izložba o povijesti Kaštela: “In nomine sancte…Castrum Pisinum”

Povodom 1040. obljetnice prvog spomena pazinskog Kaštela, Muzej grada Pazina i Državni arhiv u Pazinu u petak, 2.lipnja 2023. godine otvorili  su izložbu naziva “In nomine sancte…Castrum Pisinum”. Izložba, koja je postavljena ispred pazinskog Kaštela, informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za sve buduće posjetitelje, a pruža relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina. Izložba će se moći razgledati sve do 2. lipnja 2024. godine.

Izložba, kao i katalog izložbe (čija je promocija planirana za jesen 2023. godine) kronološki obrađuje i prikazuje povijest Kaštela od prvog spomena 983. godine do sredine 20. stoljeća kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas. Osim kronološkog prikaza povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba i katalog donose i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe. U katalogu, kao i izložbi, predstavljana je muzejska građa Muzeja grada Pazina vezana uz povijest i značaj Kaštela, kao i arhivsko gradivo Državnog arhiva u Pazinu i Rijeci, Hrvatskog državnog arhiva te drugih arhiva Austrije, Slovenije i Italije.
Izložba i katalog izložbe financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre, Državnog arhiva u Pazinu i Muzeja grada Pazina.