Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Otvoren „Pazinski đir“ – stazom s motivacijskim točkama za vježbanje obilježen Svjetski dan zdravlja

Grad Pazin ove godine obilježio je Svjetski dan zdravlja na aktivan i zanimljiv način – naime, službeno je otvoren „Pazinski đir“. Sama ideja potekla je od zajedničke inicijative Grada Pazina, Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, Pazin sporta d.o.o., Planinarskog društva „Pazinka“ te Športsko-rekreativnog kluba „Vita“ koji su osmislili stazu. Radi se o projektu koji je financiran od strane Zajednice sportskih udruga, u svrhu poticanja ljudi na tjelesnu aktivnost.

Kako navodi predsjednica Športsko rekreativnog kluba „Vita“, Kristina Jurić, na svakom znaku prikazana je različita vježba, a postavljene su tako da se aktiviraju kroz osam vježbi svi mišići tijela, te da se ne opterećuje ista grupa mišića u dvije vježbe za redom. Uz prikaz vježbe nalazi se i opis iste, a do njih su brojke u tri različitim bojama koje označavaju broj ponavljanja po težini (zelena: lagano, plava: srednje, crvena: teško). Vježbe su jednostavne i namijenjene su svima. Korisnici sami izabiru početni, srednji ili napredni nivo za izvođenje vježbi, tako da uz hodanje ili trčanje dodatno odrađuju koristan trening , a uz to uživaju u prirodi i pogledu na grad i okolicu.

Gradonačelnik Krulčić, istaknuo je kako je cilj inicijative pokazati kako vježbati možemo uistinu svugdje i kako nam za to ne treba posebna oprema, već samo malo volje i motivacije. Ovim projektom Grad Pazin želi potaknuti ljude na bavljenje spotom, prvenstveno u svrhu zdravlja, a upravo je „Pazinski đir“  i obilježavanje Svjetskog dana zdravlja jedan od načina kako započeti , kazao je Krulčić. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja naglašava ustavno načelo „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“ Sportska rekreacija obuhvaća stanovništvo svih dobi, koji provodeći određenu tjelesnu aktivnost brinu o svojim psihofizičkim sposobnostima, a time doprinose zdravlju u širem smislu jer se tjelesnim vježbanjem, kretanjem i sportskim aktivnostima omogućuje kvalitetan razvoj i održavanje sposobnosti na optimalnoj razini tijekom života. Stoga je važno u što ranijoj životnoj dobi usvojiti navike redovite tjelesne aktivnosti, što je građanima omogućeno upravo kroz projekt „Pazinski đir“.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, Zoran Bravar upoznao je prisutne s karakteristikama „Pazinskog đira“.  Radi se o fit stop znakovima koji su postavljeni na trasi drugoj 1,5 kilometara, te je svakih 200-tinjak metara od uspona za Gortanov brijeg do naselja Rijavac postavljen jedan znak.

Grad Pazin potiče participaciju u sportu i rekreaciji, te je uključenost svih građana u bilo koji oblik sporta pa i rekreativni, glavni prioritet kako bi se Grad Pazin razvio  i brendirao kao „grad u pokretu“. Unapređenje sportske infrastrukture i sportsko-rekreacijskih programa ostaje i dalje jedan od prioritetnih ciljeva Strategije razvoja Grada Pazina, sve kako bi djeca i mladi od malih nogu razvijala motoričke sposobnosti i usvojila vrijednosti kao što su fair play, solidarnost, timski rad i samopoštovanje.