Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Olga Dimovska i Branka Maslać proslavile 40 godina rada

Povodom proslave Svjetskog dana učitelja u organizaciji Upravnog odjela sa samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina prosvjetnim radnicima su dodijeljeni prigodni pokloni za godine radnog staža – od 10 do 40 godina. Najveće slavljenice ove godine bile su Olga Dimovska i Branka Maslać iz Osnovne škole Vladimira Nazora.

Po 35 godina rada u prosvjeti su proslavili: Jadranka Červar  i Miloš Pernić  iz Osnovne škole Vladimira Nazora te Branka Gržinić iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.
Branka Maslać je ovom prigodom održala kratki poetski govor te je svoj poziv, pa tako i poziv svojih kolega, usporedila s Cesarićevom pjesmom „Slap“ istaknuvši kako su učitelji ti koji svoju „malu kap“ utkaju u veliki slap znanja i obrazovanja za mnoge naraštaje pazinskih učenika. Ona je tako, u svom dugogodišnjem radu, ostavila trag u pazinskom školstvu, a sada je red na ostalim učiteljima koji ostaju iza nje da nastave djelo starijih učitelja te nastave tkati „male kapi“ u veliki slap obrazovanja.
Prisutne je u ime Grada Pazina, ali i u svoje ime, srdačno pozdravio i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić istaknuvši da je Svjetski dan učitelja prilika da se pokaže da se rad učitelja ističe kao jedan od najvažnijih čimbenika za ukupan razvoj društva te da se kao takav posebno i cijeni te mu se predaje posebna pažnja. Gradonačelnik se zatim osvrnuo i na Upute za izradu proračuna Grada Pazina za razdoblje od 2013. do 2015. godine rekavši:
– Među prioritetima odredili smo dogradnju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i izgradnju gradsko-školske sportske dvorane, izgradnju škole na Starom Pazinu te dogradnju škole u Trvižu. Uz ove u pripremi su i drugi projekti koji se planiraju realizirati putem javno – privatnog partnerstva, poput rekonstrukcije Matične škole u Pazinu te izgradnje školske sportske dvorane u Lupoglavu. Također, ovdje je nezaobilazno spomenuti i jasne namjere da se u 2012. godini krene s uređenjem Veleučilišta i veleučilišnog kampusa u prikladan oblik smještaja za studente, ali i prostor za djelovanje pazinskih organizacija civilnog društva. Time ćemo dati dodatnu vrijednost nekadašnjoj vojarni Veli Jože. Ovo je rezultat i javne rasprave održane u sklopu priprema Grada i udruga za javljanje na Natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva „Zajedno za bolje“ kojim se podupiru projekti sudioničke demokracije.
Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, obratio se u ime ravnatelja pazinskih odgojno-obrazovnih institucija pritom naglasivši veliku ulogu učitelja u preuzimanju još jednog odgovornog posla – da mlade ljude iz virtualnog svijeta njihovih računala vrate u stvaran svijet.
Svjetski dan učitelja, osim prigodnim govorima, obilježio se i bogatim kulturno-umjetničkim programom. Program su otvorili djeca iz vrtićke grupe „Iskrica“ Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin koji su izveli pjesme „Moja zemlja“ i „Nonić“. Osnovna škola Vladimira Nazora Pazina predstavila se s pjesmom „Slika mile Istre naše“ vokalne skupine OŠ V. Nazora Pazin; recitacijom učenice Klementine Jurada iz 7a razreda: „Ruožica“ (autorice Marije Blagonić); scenskom igrom „Obitelj jezik“ dramske grupe te pjesmama „At last“ (Etta James) i „Don’t rain on my parade“ (Barbara Streisend) u izvedbi učenice 8. razreda Mirte Krsnik. Osnovna glazbena škola nastupila je s dvije harmonikaške točke pod voditeljstvom profesorice Rožike Banov Mijandrušić. Prvu je izveo Deni Erik, učenik 3. razreda harmonike (P. Edicke – „Little Fingers“), a drugu Benjamin Šuran, učenik 4. razreda harmonike (P. Makkonen – „Četkica za zube“). Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile Pazin predstavljala je učenica Roberta Špoljarić s recitacijom – Mate Balota „Govore da nisan fin“. Učenici Sara Ursić i Enzo Grubiša izveli su pjesmu „Price tag“. Iz Pazinskog kolegija – klasične gimnazije učenica Mare Valić iz 3. razreda recitirala je pjesmu Mate Balote „Jugo“, a učenik Gianluca Draguzet otpjevao je pjesmu „Nije ljubav stvar“. Program je vodila profesorica iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Amneris Ružić.
U sklopu svjetskog dana učitelja u četvrtak, 4. listopada 2012. Pučko otvoreno učilište – Osnovna glazbena škola organizirala je promociju Zbirke kratkih skladbi za solfeggio i instrumente autora Harisa Brkovića uz prigodnu glazbenu pratnju.
Osim toga, u srijedu 10. listopada 2012. godine u 19.30 sati održat će se kazališna predstava „Nitko, nitko, ali nikad nitko nije tako igrao Fausta“ Teatra Rugantina. Predstava je namijenjena javnosti te posebno prosvjetnim djelatnicima za koje je Grad Pazin osigurao karte kao prigodan dar za Svjetski dan učitelja.  

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.