Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Održano predavanje o praćenju alergene peludi u gradu Pazinu

U dvorani Istra u Spomen domu, 2. travnja 2019. godine, voditeljica laboratorija u  ZZJZIŽ dipl. ing. Vesna Kauzlarić održala je predavanje Praćenje alergene peludi u gradu Pazinu povodom aktualne sezone peludnih alergija. 

Pelud spada u najbrojnije aeroalergene u okolišu, a njegovu alergenost određuju bjelančevine (proteini), sadržani unutar samog peludnog zrnca.

Put ulaska peludi u ljudsko tijelo je putem inhalacije te stoga spada u inhalacijske alergene.

Biljke koje ispuštaju alergenu pelud moraju zadovoljavati tri bitna uvjeta: moraju se oprašivati vjetrom, moraju proizvoditi pelud u velikim količinama i pelud mora imati alergene osobine.

Razlikujemo različite stupnjeve alergenosti peluda: vrlo visoka, visoka, umjerena i niska. Vrlo visoki stupanj alergenosti peludi imaju ambrozija, pelin, breza i trave, visoki crkvina, joha, lijeska i maslina, umjereni čempres, hrast i grab, dok niski bor, lipa, vrba i topola.

Peludne alergije posljedica su cvjetanja (polinacije) alergenih biljaka, javljaju se sezonski te ovise o geografsko-klimatskom području, vegetacijskom pokrovu i meteorološkim uvjetima.

Simptomi peludnih alergija su slijedeći: svrbež, pečenje i suzenje očiju, kihanje, šmrcanje, osjećaj punoće i neprohodnosti nosa, svrbež vrška nosa, obilniji vodenasti iscjedak, smanjenje ili nedostatak njuha, teško disanje i konjuktivitis. Simptomi su izraženiji što je količina alergene peludi u zraku veća, a to zanči da se pogoršavaju prema vrhuncu perioda cvjetanja u prirodi. Koncentracija alergene peludi veća je ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana, dok je na početku i na kraju sezone cvjetanja te za vlažna i kišovita vremena koncentracija peludi u zraku znatno niža. Mjerenjima izvršenim u 2018. godini najveća koncentracija alergene peludi zabilježena je u mjesecu travnju, ukupno 44 039 peludnih zrnaca.

Peludna alergija nije bolest, već mehanizam koji dovodi do bolesti (alergijski rinitis i astma).

Savjeti za prevenciju peludnih alergija, peludni kalendar grada Pazina i redovito ažurirana peludna prognoza nalaze se na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije https://www.zzjziz.hr/index.php?id=2.

Osim internetske stranice, peludnu prognozu moguće je pratiti i putem besplatne mobilne aplikacije (Peludna prognoza) za pametne telefone.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.