Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana Svečana Sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina povodom 76. godišnjice Pazinskih odluka

Trinaestog rujna 2019. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, u znak sjećanja na 13. rujna 1943. kada je u Pazinu Okružni Narodno oslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom te povodom 25. rujna – Spomendana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije.

Svečanoj sjednici prisustvovali su pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Monika Udovičić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovanni Sponza, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, članice i članovi udruga antifašističkih boraca i antifašista, članovi udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina,  vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Pazina te brojne druge uzvanice i uzvanici.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina, Davor Sloković u pozdravnom govoru uputio je riječi dobrodošlice brojnim uzvanicima koji su prisustvovali sjednici održanoj u dvorani Istra Spomen doma sjedinjenja i slobode i svojim prisustvom iskazali poštovanje antifašističkoj borbi i vrijednostima zaštite ljudskih i manjinskih prava, suživota i tolerancije, koje se promiču održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Krulčić u svom govoru pozvao je dionike političkog i javnog života da promoviraju vrijednosti suživota i tolerancije, po kojima su Istra i Pazin i danas poznati, vođeni temeljnim načelima zaštite ljudskih i manijskih prava, koje su tvorci Pazinskih odluka u teškim ratnim vremenima u njih utkali. Gradonačelnik se u svom govoru osvrnuo i na aktualne političke i društvene teme te stanje najznačajnijih projekata čija je provedba u tijeku na području Grda Pazina.

Milan Antolović iz Saveza antifašista Istarske županije, u svom se obraćanju osvrnuo na povijesne okolnosti donošenja Pazinskih odluka.

Obnašatelj dužnosti župana, Fabrizio Radin osvrnuo se na burnu povijest Istarskog poluotoka. Naveo  je kako na  76. obljetnicu donošenja Pazinskih odluka, kojima se proklamira pravo na slobodu i samoodređenje istarskog naroda, možemo biti ponosni što je rezultat tih odluka višejezična, multikulturalna, otvorena i Europska Istra.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočne je pozdravila  pomoćnica Ministra turizma Monika Udovičić.

Nakon Svečane sjednice, predstavljen je dokumentarni film „Palež u sjećanju“, te je u holu Spomen doma postavljena i istoimena izložba.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike