Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježimo zajedno Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina će u petak, 20. rujna, uz suradnju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U 10,00 sati ispred Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin formirat će se povorka učenika i članova Povjerenstva koji će nositi crne balone u znak sjećanja na ubijene žene i kretati se do Trga slobode u Pazinu.Na Trgu će učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin čitati poruke protiv nasilja nad ženama nakon čega će svi baloni biti pušteni u zrak.

Podsjećamo, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se, prema odluci Hrvatskoga sabora, od 2004. godine u spomen na tragičan događaj koji se dogodio 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, suprug ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te teško ranio sudsku zapisničarku.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice stoga se trebamo potruditi pomoći ženama koje su u nevolji.

Pozivamo sve zainteresirane građane da se pridruže povorci i obilježavanju tog dana.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike