Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Održana prezentacijsko edukativna radionica na temu energetske obnove višestambenih zgrada poticane sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U srijedu, 17. veljače, s početkom u 17,30 sati u dvorani „Istra“ pazinskog Spomen doma, u organizaciji tvrtke Pazin d.o.o., Upravitelja zgrada, održana je prezentacijsko edukativna radionica po izrađenim energetskim pregledima i izdanim energetskim certifikatima sa ciljem pokretanja projekta povećanja energetske učinkovitosti – energetske obnove višestambenih zgrada.

Ovo je treća prezentacijska radionica sa temom energetske obnove višestambenih zgrada koja je organizirana od strane Upravitelja zgrada kako bi se suvlasnicima približio potencijal energetske obnove zgrada i dostupnih bespovratnih sredstava omogućenih prijavama zgrada putem Upravitelja na Javne pozive i Natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prva na koju su se ujedno po prihvaćenom pozivu odazvali i sami predstavnici Fonda.

Uz direktoricu tvrtke Pazin d.o.o., Nedu Bucaj te predstavnike Grada Pazina, Gradonačelnika Renata Krulčića i pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Daniela Maurovića, u prezentacijskom su dijelu prisustvovali:

– kao posebni gosti – predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to: Tomislav Ilić ispred tima Fonda za višestambene zgrade i Mladen Ilijević sektora za Energetsku učinkovitost;

– predstavnici stručnog tima tvrtke Planetaris d.o.o. iz Zagreba koja se bavi kompletnim vođenjem procesa energetske obnove u višestambenom sektoru a koji su ujedno aktivno prisustvovali na sve tri radionice te radili na izradi energetskih certifikata zgrada i projektne dokumentacije po prijavama zgrada za obnovu, i to: Natko Bilić, direktor te Dino Sajko, savjetnik za projekte energetske učinkovitosti;

– predstavnik tvrtke I.T.V. d.o.o. Raša, koji su sa svojim toplinsko – fasadnim sustavima branda Murexin prisutni na energetskim obnovama diljem Hrvatske, a aktivno su sudjelovali i na prošloj radionici te podijelili svoja iskustva sa terena u sanaciji i radovima na višestambenim zgradama obuhvaćenih energetskim obnovama, i to: Cesare Čekada, predstavnik regija Istra.

U praćenju prezentacija prisustvovali su i predstavnici tvrtke Učka konzalting d.o.o. Pazin koji su također radili na izradi energetskih certifikata zgrada.

Gradonačelnik Renato Krulčić obratio se prisutnima osvrnuvši se na dosadašnje projekte Grada Pazina na području energetske učinkovitosti od povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama do izgradnje gradsko školske sportske dvorane koja već u prvoj godini bilježi značajne uštede energije te iskazao podršku suvlasnicima u pokretanju obnove višestambenih zgrada  po sistemu energetske obnove korištenjem dostupnih subvencija Fonda.

Direktorica tvrtke Pazin d.o.o. Neda Bucaj osvrnula se u uvodnom izlaganju na početke u radu na projektima i prijavama na Fond koje samostalno kao tvrtka odrađuju a sa kojima su krenuli u 2013. godini (ujedno paralelno sa samim financijskim pokazateljima Fonda o odobrenim sredstvima za energetsku obnovu višestambenih zgrada) kada se pokrenulo prvu od tri faze koje su višestambenim zgradama dostupne ukoliko idu prema energetskoj obnovi sistemom da se maksimalno iskoriste sva dostupna bespovratna sredstva putem subvencija.  Prvom fazom koja obuhvaća izradu energetskog certifikata zgrade uz 40% subvenciju Fonda u 2013. godini 12 je zgrada ostvarilo subvenciju ukupnog iznosa 95.742,62 kn a u 2015. godini izvršena je prijava za 29 zgrada koje su ostvarile subvenciju ukupnog iznosa 104.997,50 kn čime je ukupno 41 zgrada do sada prijavom na Fond ostvarila subvenciju od 200.740,12 kn. Po izvršenim energetskim pregledima i energetskom certificiranju zgrada održan je u ožujku 2015. godine prvi prezentacijski sastanak za suvlasnike veoma dobrog odaziva a sa ciljem informiranja suvlasnika i poduzimanja daljnjih koraka prema obnovi. Sastanak je rezultirao u 2015. godini pokretanje druge faze koja podrazumijeva izradu projektne dokumentacije uz 100% subvenciju Fonda te su četiri zgrade koje su prethodno dobile subvenciju i prošle prvu fazu po dogovoru sa suvlasnicima i uz njihovu prethodnu suglasnost aktivno krenule ka energetskoj obnovi. Ove su četiri zgrade ostvarile subvenciju ukupnog iznosa 139.960,00 kn. Po izrađenoj projektnoj dokumentaciji održan je drugi prezentacijsko koordinacijski sastanak u listopadu 2015. godine te su zgrade po dodatno raspisanom natječaju za energetsku obnovu uspjele u istoj godini izvršiti prijavu na obnovu koja se subvencionira do 40% maksimalnog iznosa po zgradi od 1.400.000,00 kn. U očekivanju pozitivnog ishoda natječaja za ove četiri zgrade (Jurja Dobrile 5, 7 i 9 i Muntriljska 1) i prvih energetskih obnova višestambenih zgrada na području grada Pazina očekivani bi iznos subvencije bio ukupno 4.743.360,19 kn.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pojasnili su suvlasnicima faze prijava na natječaje za obnovu zgrada te ujedno najavili novine u novim javnim pozivima i natječajima za višestambene zgrade. Novine se odnose na spajanje postojeće tri faze u jednu čime bi se pojednostavila nepotrebna dosadašnja papirologija i ponavljanje već dostavljene dokumentacije a dobio bi se cjeloviti i bolji pregled u same pojedinačne projekte energetske obnove. Ujedno će se   podignuti i prag postotka neophodne energetske uštede sa postojećeg 30% na 50% čime će se energetska obnova usmjeriti samo na zgrade iz razdoblja najveće stambene izgradnje od 1950.-1980. godine kada su poradi karakteristika gradnje i nedostatka propisa o toplinskoj zaštiti izgrađene stambene zgrade koje su danas veliki potrošači energije. Ističe se i savjetuje da se u energetskoj obnovi obuhvate uz neophodnu mjeru obnove fasadne ovojnice samo one mjere koje su zgradi najpotrebnije i koje će se moći financijski pratiti iako se treba bazirati na cjelovitoj energetskoj obnovi ali vodeći računa i o samom prihvatljivom financijskom trošku kako bi se uz predviđeno financijsko ulaganje ostvarila maksimalna potpora sredstava subvencije.

Predstavnici tvrtke „Planetaris“ koja radi na području cijele Republike Hrvatske prisutnima su na primjerima prikazali uspješno realizirane projekte energetskih obnova višestambenih zgrada i naglasili kao bitnu fazu planiranje i projektiranje. U energetskom pregledu i izradi energetskog certifikata detektiraju se određene uštede koje se mogu postići uz dobro projektiranje i predviđanje prijedloga mjera obnove koje u većini energetskih obnova višestambenih zgrada obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjske ovojnice zgrade, stropova prema negrijanim prostorima potkrovlja i podruma  te zamjenu stolarije na zajedničkom stubištu. Preporuka je projektanta izvođenje cjelovitog rješenja energetske obnove (poradi tehnički ispravno izvođenih detalja i redoslijeda izvođenja radova koji su ključni za uspjeh obnove, suzbijanje selektivnih intervencija na pročeljima, zaštite arhitektonskog djela u smislu estetske i tehničke cjelovitosti, uštede sredstava i vremena uz ostvarenje tržišnih popusta) a budući se integralna rješenja podupiru bespovratnim sredstvima Fonda. Na prikazima termografskih snimaka zgrada koje vizualno ističu nepotrebni gubitak energije iz zgrada, prije početka obnove vidljivi su značajni rezultati istih nakon obnove kada zgrade iz nižih energetskih razreda prelaze u većini slučajeva u veći razred i to energetski razred B ili C. Suvlasnici uz povećanje pričuve, nakon obnove imaju manje režijske troškove na utrošku električne energije i grijanju / hlađenju budući zbog ugrađene izolacije sva utrošena energija ostaje u stanu što dovodi do manje potrebe za grijanjem. Suvlasnicima savjetuju da pravovremeno donesu odluku o energetskoj obnovi u najoptimalnijem i financijski najopravdanijem smjeru. Zgrade koje su i ranije razmatrale obnovu vanjske obnove zgrade, čim prije bi u ovoj godini trebale krenuti sa prijavom za financiranje projektne dokumentacije kako bi u idućoj godini mogli izvršiti prijavu za obnovom i po odobrenju krenuti sa radovima.

Predstavnik tvrtke I.T.V. d.o.o. Raša koja je sa svojim toplinsko fasadnim sustavima prisutna pod brandom Murexin u obnovama višestambenih zgrada također na području cijele Republike Hrvatske uz prikaze uspješno realiziranih projekata na energetskim obnovama osvrnuo se i na tipične greške u ugradnji sustava. Istraživanje i praksa pokazali su da su glavni uzroci nepravilnosti na ugradnji: nepravilno izvođenje u 75% slučajeva, problemi sa vlagom u zidovima u 15%, nepravilnosti materijala u 2% i ostali čimbenici (neadekvatna temperatura zraka i dr.). Ujedno se savjetuje potreba vođenja računa o odabiru boje fasade koja može utjecati na zgradu u daleko većoj mjeri nego se to prvotno mislilo jer tonovi boje utječu na jednostavnost održavanja, naprezanje i razinu zagrijavanja pročelja te se preporuča odabir boje izvršiti zajedno sa stručnim osobama.

Nakon predstavljanja uslijedila je diskusija tijekom koje su postavljena pitanja predstavnicima Fonda vezana uz obveze prema Fondu ukoliko se suvlasnici odluče za energetsku obnovu zgrade (obveze se odnose na rokove izvođenja ukoliko se zgrada odluči na energetsku obnovu), zamjenu stolarije na zgradi (koja se preporuča izvršiti u čim većem broju zbog ušteda, financija i subvencija iako je odluka pojedinačna na suvlasnicima, dok već utvrđena zamjena kroz projektnu dokumentaciju podrazumijeva obvezu izvođenja), zatvorene lođe na zgradi (koje ukoliko su postojeće mogu biti predmetom sufinanciranja što se utvrđuje u glavnom projektu), prvotne izolacije u pojedinačnim stambenim prostorima i utjecaj na obnovu (na uštedu na nivou cijele zgrade one nemaju utjecaja u projektnoj dokumentaciji te se subvencija ne može dobiti za nešto što je izvedeno prije projekta energetske obnove) i dr.

 

Autor: Pazin d.o.o. Pazin

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.