Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana prezentacija evaluacije projekta „Rastimo zajedno u Istri – Širenje podrške roditeljstvu najmlađoj djeci“

U ponedjeljak 22.siječnja 2018. godine u Velikoj vijećnici Grada Pazina održan je Okrugli stol o rezultatima i perspektivi projekta „Rastimo zajedno u Istri – Širenje podrške roditeljstvu najmlađoj djeci“.

Okrugli stol je organizirao Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ Podružnica Istra, a tema je bila predstavljanje rezultata projekta, koji je proveden u 2017.godini uz financijsku potporu Istarske županije.

Na samom početku moderatorica Okruglog stola i koordinatorica projekta Sandra Orbanić predstavila je proces nastajanja projekta, a zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar obratila se prigodnim riječima. Ines Puhar, Centar za socijalnu skrb Pazin-Podružnica Obiteljski centar Pula-Pola, predstavila je  širi kontekst u okviru kojeg se provodio projekt, a koji se oslanjao na županijski Plan za zdravlje i socijalno blagostanje. Voditeljica projekta Ninoslava Pećnik, iz Centra „Rastimo zajedno“ Zagreb, govorila je o ishodištima i ciljevima projekta. Cilj projekta je bio doprinijeti razvoju stručnih kapaciteta u zajednici za pružanje podrške obiteljima kroz programe univerzalne i ciljane podrške roditeljstvu te unaprijediti dostupnost, kvalitetu i održivost ovih programa na području Istarske županije. U sklopu projekta održana je edukacija za 35 novih voditelja radionica Rastimo zajedno, a 11 radionica održano je u 14 grupa roditelja na području Istre, ukupno je bilo uključeno 130 roditelja. Osim toga, provedeni su i supervizijski susreti za voditelje radionica, o čemu je govorila Jelena Prgomet, iz rovinjskog Dječjeg vrtića „Neven“. Jedna od autorica programa Branka Starc rekla je kako se planira nastavak projekta i u 2018. godini te održavanje radionica posebno za očeve. O rezultatima kvantitativne i kvalitativne evaluacije učinaka programa govorile su voditeljica projekta Ninoslava Pećnik i Branka Starc. Iz evaluacija je vidljivo smanjenje nepoželjnih ponašanja kod roditelja, što su i očekivane promjene u skladu s ciljevima. Osim toga, vidljivo je zadovoljstvo roditelja o provedenim radionicama, koji su u upitnicima naglasili važnost provođenja više ovakvih programa te održavanje nastavka programa kroz rad Kluba roditelja Rastimo zajedno.