Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana konferencija za medije: Na Pazinštini u vrtiće i škole kreće 2.788 djece i mladih

U ponedjeljak, 4. rujna, u novu pedagošku i školsku 2023./2024. godinu u odgojno  – obrazovne ustanove na Pazinštini kreće 2.788 djece te učenika i učenica, od čega na području Grada Pazina 1.952, a na području okolnih sedam općina još 836 djece i učenika/ca koji se nalaze u sastavu pazinskog vrtića i osnovne škole. 

Tim je povodom danas (četvrtak, 31. kolovoza) u velikoj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, novoizabrana ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin Doris Velan, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Ivan Štefanić te ravnateljica GSŠJD Suzana Poropat – Božac i Gabrijela Ujčić, stručna suradnica pedagoginja ispred Pazinskog kolegija, javnosti predstavili informacije o broju upisane vrtićke djece i učenika/ca u škole, te novosti, programi i projekti koji se planiraju realizirati. Dotakli su se i financijskih, organizacijskih i normativnih problema s kojima se sektor odgoja i obrazovanja na području središnje Istre susreće. Javnosti će se obratiti i Vesna Rusijan, dugogodišnja ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, koja s 1. rujnom odlazi u zasluženu mirovinu.

„Odgoj i obrazovanje temelj su svake zdrave zajednice i zato je ulaganje u odgoj i obrazovanje dugoročni pozitivni učinak na društvo, gospodarstvo i samu kvalitetu života zajednice“, naglasila je na početku gradonačelnica Suzana Jašić, dodavši kako Grad Pazin iz proračuna 2023. za odgoj i obrazovanje izdvaja 1.382.315 eura, što je 28% sredstava od ukupnog izvornog proračuna Grada Pazina, uz kapitalnu investiciju izgradnje novog vrtića u Ulici 154. brigade HV na prostoru bivše vojarne.

Godina značajnih ulaganja u predškolski odgoj: povećane plaće, započinju radovi na novom vrtiću

Naglasila je i kako je ovo godina značajnih ulaganja u sustav predškolskog odgoja. Zaposlenima u sustavu podignute su plaće koje su izravnane s plaćama u osnovnom školstvu. Za plaće u sustavu predškolskog odgoja Pazin i susjednih sedam općina Pazinštine ukupno izdvajaju skoro 2 milijuna eura godišnje,  od čega Grad Pazin 984.551 eura godišnje.

Govoreći o velikim investicijama, Projekt gradnje vrtića u bivšoj vojarni u Pazinu (DC „Veli Jože“) je već neko vrijeme spreman, provedena je javna nabava, izabrani su izvođač i nadzor, a potpisivanje ugovora i početak samih radova očekuje se čim se dobije suglasnost nadležnog Ministarstva koje se čeka od srpnja. Rečeno je kako vjeruju da  će se to dogoditi u rujnu.

Projektom  novog vrtića u bivšoj vojarni (DC „Veli Jože) predviđena je rekonstrukcija i opremanje južnog dijela zgrade koju koristi Veleučilište u koji će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi).

Procijenjena vrijednost samih radova, bez opremanja, je 2.870.000,00 tisuća eura, od čega je malo manje od trećine (nešto više od 900 tisuća eura) bespovratnih sredstava Gradu Pazinu dodijeljeno kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

Uz Dom za starije i nemoćne, koji bi početkom sljedeće godine trebao otvoriti svoja vrata za korisnike, cijeli prostor Društvenog centra Velog Jože tako dobiva i međugeneracijsku komponentu. Važno je napomenuti da će se paralelno s radovima na vrtiću provoditi i proces razdvajanja vrtića na dvije ustanove kako bi veličina ustanova bila usklađena s propisima.

Grad Pazin nezadovoljan  najavljenom Uredbom o sufinanciranju vrtića od strane Ministarstva

Dok se ne osiguraju vrtić i jaslice za svu djecu, Grad Pazin će i dalje osigurati sufinanciranje boravka djece koja su ostala neupisana te će ove godine sufinancirati boravak djece  u privatnom vrtiću i u obrtima za čuvanje djece. Grad Pazin planira izdvojiti 219,67 eura po djetetu za tu svrhu.

U tom dijelu rečeno je kako se očekuje Uredba o mjerilima i kriterijima za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja koja je u kolovozu bila na javnom savjetovanju. Država je, dakle, odlučila sufinancirati predškolski odgoj. Međutim, osnovni problem je temeljenje Uredbe na sufinanciranju rada dječjih vrtića sukladno indexu razvijenosti osnivača, a gdje je Grad Pazin svrstan  u VIII. kategoriju razvijenosti te će dobiti sufinanciranje od 6,25% za troškove vrtića.

Kako je gradonačelnica Jašić naglasila, indeks razvijenosti dvostruko diskriminira. Prvo, Grad Pazin je neosnovano svrstan u najrazvijeniju kategoriju gradova, dok sufinanciranje po indeksu razvijenosti osnivača znači i da će susjedne općine, s kojima je Grad funkcionalno spojen, dobiti značajno manja sredstva iako su neke u VII. I VI. kategoriji ideksa razvijenosti.

Dakle, brojna sela i naselja i veliki teritorij koji pokriva, nepovoljna gustoća naseljenosti, neusporedivi prihodi s obalnim gradovima, funkcionalna spojenost sa sedam susjednih općina, učinili su to da je udio troškova za predškolski odgoj i obrazovanje u izvornom proračunu vrtoglavih 42%.

Uključenosti djece rane i predškolske dobi na lanjskoj razini

U novoj, 2022./23. pedagoškoj godini broj uključenosti djece rane i predškolske dobi ostao je, pak, na lanjskoj razini.  Tako će u Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin krenuti 596 djece (lani 599 djece) rane i predškolske dobi. Istaknuto je kako se je i ove godine uspjelo upisati svu djecu vrtićke dobi (starija od 3 godine), ali je, nadaju se po posljednji put, ostao neupisan veći broj jasličke djece kojima se, kao što je spomenuto, sufinancira smještaj u privatnim objektima/obrtima.

Kako je rekla Doris Velan, novoizabrana ravnateljica, interes za upis djece u vrtić je i ove godine bio velik. Zaprimljeno je 278 zahtjeva, od čega 137 za MV Pazin i 127 za sedam područnih vrtića. Ostalo je, dakle, neupisano 52 djece jasličkog uzrasta u Pazinu, uz koje je prijavljeno i 18 djece koja nisu ispunjavale uvjete uzrasta ili su iz drugih općina. Dodala je i kako produženog boravka ne bude u novoj pedagoškoj godini jer završava projekt sufinanciran sredstvima EU, a završava uskoro i projekt Erasmus+ „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja“. Kao novost, najavila je kako su odlučili ponovno pokrenuti vrtićki časopis Švikutić, kao svojevrsnu prezentaciju rada u određenom periodu.

OSNOVNA ŠKOLA

Sva sredstva dobivena od države troše se na prijevoz, upućen apel Ministarstvu odgoja i obrazovanja

U dijelu osnovnoškolskog obrazovanja gradonačelnica Jašić također se dotakla financijskih, organizacijskih i normativnih problema s kojima se susreću.  Istaknula je kako 18 autobusa svakodnevno prevozi veliki broj djece, od Male Učke do Žminja, a troškovi prijevoza rastu iz godine u godinu. Država je obavezna financirati osnovnoškolstvo i spušta jedan dio sredstava osnivačima (decentralizirana sredstva) radi financiranja troškova škole. Ta sredstva koja država spušta Gradu Pazinu već godinama nisu dovoljna, pa je tako udio prijevoza lani bio 87% te se sa svega 13% od tih sredstava moralo pokriti održavanje objekata (njih 9), režije, grijanje, material i ostalo. Ove godine su troškovi prijevoza porasli i sada iznose čak 102% tih sredstava koja se dobivaju od države, pa je nejasno  na koji način bi pazinska škola trebala pokriti ostale troškove. Problem je, ističe,  zapravo formula izračuna kod dodjeljivanja sredstava, a gdje je zanemaren parameter “djeca putnici”, pa, primjerice,  jednaka sredstva dobivaju neke isto velike škole u centru grada s minimalno prijevoza i pazinska škola koja ima 18 autobusnih linija i u ovom trenutku izdvaja sva ta sredstva za prijevoz.

Grad Pazin u komunikaciji je s nadležnim Ministarstvom te uskoro očekuje sastanak na kojem će biti i predstavnici Županije. Smatra da se ovakvim izračunom krši ustavno parvo jednakom pristupu obrazovanju i da to vodi prema krahu ruralne demografske i obrazovne politike. Stoga, apelira na Ministarstvo da shvati problem i da nađe rješenje.

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin kreće s radom za čak 1268 učenika/ca

Ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Ivan Štefanić u nastavku je iznio podatak kako ove školske godine s redovnim osnovnoškolskim obrazovanjem kreće čak 1268 učenika/ca. Škola je orgaizirana na devet lokacija te ima zasebno i glazbeni odjel.  Istaknuo je kako će i ove godine biti organiziran produženi boravak u Matičnoj školi i u većini područnih škola. Dodao je kako Grad Pazin sufinancira više od 50% produženog boravka.  Najavio je i minimalno korigiranje cijena školskih obroka i produženog boravka. Dotaknuo se i „bitke“ za kadrove (informatika, razredna nastava, tehničko osoblje), a naglasio je kako nakon dvije preporuke pučke pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo ne daje suglasnost za zapošljavanje edukacijskog rehabilitatora za posebni razredni odjel, a odbija dati suglasnost i za tehničko osoblje.

(Do)gradnja škola u Trvižu i Pazinu

U području osnovnog školstva, izrađen projekt dogradnje osnovne škole u Pazinu i dalje čeka prikladan natječaj kojeg Ministarstvo najavljuje, a projekt za izgradnju nove osnovne škole u Trvižu  je pri kraju i planira se kandidirati projekt na natječaj za osnovne škole kojima se rješava pitanje prelaska u jednosmjensku nastavu.

Pomoćnici u nastavi 

Nastavlja se s projektom osiguravanja pomoćnika u nastavi projektom „Paz(IN)kluzivna škola“ preko kojeg će u školskoj godini 2023./2024. biti zaposleno 19 pomoćnika u nastavi za 19 učenika i učenica s teškoćama u razvoju. Najviše do sad.

Projekt je prijavljen na Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza VI. Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Projekt je prošao administrativnu provjeru te je u fazi Procjene kvalitete.

Grad Pazin u proračunu za 2023. godinu predvidio sredstva za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi s 3,98 eura  na 4,40 eura neto.

Podrška roditeljstvu

Uz podršku i su/financiranje odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad Pazin osnivač, podrška obitelji/roditeljstvu jedna je od ključnih demografskih mjera. U ovoj školskoj godini nastavlja se s provedbom mjera prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi, te s mjerama posebno usmjerenim na obitelji s troje i više djece prema kojoj se sufinancira sa 75% smještaj djeteta u vrtiću.

U novu Odluku uvedena su i nova prava koja će Grad Pazin financirati sa 100% iznosa, kao što su:

  • pomoć za boravak i obrok u produženom boravku OŠ za djecu iz obitelji koja ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet,
  • pomoći djeci s teškoćama u razvoju,
  • pomoć za boravak i obrok u produženom boravku Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin,
  • pomoć za školski obrok i prehranu u Školi za odgoj i obrazovanje Pula.

Odmaralište Špadići

Nakon što je 2017. godine privremeno zatvoreno, ovo ljeto djeca su  tijekom srpnja i kolovoza, u sedam tjednih smjena, ljetovali u obnovljenom odmaralištu Špadići u Poreču. U Špadićima je tako boravilo 230 djece s Pazinštine,  a u svakoj su smjeni bila 4 odgajatelja, voditelj odmarališta, kuharica i pomoćna kuharica koji su se brinuli da se djeca osjećaju kao kod kuće. Svi mjeseci rada u pripremanju ljeta 2023. dobili su svoju svrhu nakon evaluacije koje su djeca na kraju svake smjene on – line ispunjavala.

SREDNJE ŠKOLE

Srednje škole očekuju nešto više od 800 učenika i učenica

U Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile upisano je 661 učenika i učenica. Kako je rekla ravnateljica Suzana Poropat Božac,  kreće se s radom u dvije smjene: popodne i ujutro. Projekt dogradnje škole kojim bi se omogućila jednosmjenska nastava pred dobivanjem je građevinske dozvole, koji će se, pak,  prijaviti na natječaj kada bude otvoren. Paralelno se radi na organiziranju nastave u izdvojenom objektu, odnosno u prostorima Veleučilišta Rijeka u bivšoj vojarni. U tom dijelu provedene su sve potrebne aktivnosti i dogovori; Grad Pazin donio je odluku i osigurao da mogu dobiti prostore te treba dobiti odobrenje Ministarstva. Ponosno ističe kako su zaposlili dva učitelja matematike te će školsku godinu započeti popunjeni s kadrovima.

Pazinski kolegij kreće s nastavom za 161 učenika i učenica. Prvi razred upisalo je 47 učenika/ca, što je bio maksimum te je u usporedbi s prošlom godinom upisano 10 učenika/ca više. Zadovoljni su i time što nemaju problema s nastavnim osobljem, dok problema ipak ima kod tehničkog osoblja, odnosno kuharica. Rečeno je i kako nastavljaju suradnju s ostalim katoličkim školama  te s provedbom započetih projekta.

UČENICI/E I STUDENTI/CE

Stipendije

Natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata objavljen 28. kolovoza. Temeljem Natječaja Grad Pazin ove godine dodjeljuje do 25 novih stipendija, i to do 8 stipendija za učenike i učenice  i do 17 stipendija za studente i studentice.

S onima od ranije, ukupno će se u ovoj školskoj godini stipendirati 28 učenika/ca i 51 student/ica, dakle 79 mladih ljudi!

Povećan je iznos stipendija u odnosu na prošlu godinu pa oni sada iznose 95 eura (715,78 kuna) za učenike/učenice, odnosno 135 eura (1.071,16 kuna) za studente/studentice.

Iz proračuna je za 2023. godinu za isplatu stipendija planirano 90.046, 00 eura.

Generacijsko stablo

I ove godine nastavlja se sa sadnjom generacijskog stabala, a koje će prvi dan škole, 4. rujna u krugu Matične škole u Pazinu zasaditi prvašići i prvašice.

Oprezno u prometu

„Draga djeco, drage učenice i učenici, poštovani roditelji, poštovani radnici i radnice u odgoju i obrazovanju, želimo vam lijepu, kreativnu i uspješnu još jednu godinu igre, učenja i rada. Budite aktivni, surađujte međusobno, ali i s drugim našim ustanovama, udrugama i tvrtkama,  kako bi naš grad bio živ i kako bi vam omogućio rast i razvoj koji zaslužujete“, poručila je na kraju gradonačelnica Suzana Jašić, pozvavši ujedno na oprez u prometu radi povećanog broja najmlađih sudionika u prometu.