Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Održan 6. Božićni sajam pazinske knjige

Ovogodišnji, šesti Božićni sajam pazinske knjige održao se u utorak, 15. prosinca 2015. godine, u vremenu od 10.00 do 20.00 sati, kada su se u pazinskom Spomen domu ljubitelji knjige mogli upoznati s ovogodišnjom produkcijom i nešto starijim izdanjima pazinskih izdavača. Uz prodaju, organizatori sajma Grad Pazin, Pučko otvoreno učilište u Pazinu i ostali pazinski izdavači pripremili su i zanimljiv prateći program.

U jutarnjem programu gostovala je Milica Kranjčić, umirovljena nastavnica hrvatskog jezika i književnosti i djeci iz pazinskog Dječjeg vrtića, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin i polaznicima Dnevnog boravka predstavila je štuorice iz svoje nove knjige Libar od polnoći koje su pune zapisa o pučkoj religioznosti, prožetoj praznovjerjem i magijom. U predstavljanju su joj pomogli recenzent knjige Noel Šuran, etnolog i svestrani umjetnik te autoričina unuka Mia Kranjčić.

Autorica je s posjetiteljima podijelila i iskustvo stvaranja slikovnice Rapčići z bezačiji za koju je ona složila priče, a ilustracije su osmislila djeca – predškolci žminjskog vrtića – oni su posjetili žminjske gradine i druge znamenitosti i na licu mjesta, promatrajući, crtali pojedine dijelove Žminja. Tako su stvorili svojevrstan vodič sa svim znamenitostima koje u Žminju valja posjetiti i dali primjer drugima, kako da to naprave za svoje mjesto.

Popodnevni program započeo je otvorenjem izložbe posvećene 70-toj godišnjici smrti Saše Šantela, na kojoj je predstavljen njegov pazinski opus i ex librisi. O izložbi su govorili autor Igor Longika, akademik Josip Bratulić i profesor Josip Šiklić.

Slijedila su predstavljanja pazinskih izdavača u kojima su posjetitelje sa svojom ovogodišnjom produkcijom upoznali Državni arhiv u Pazinu, pazinski ogranak Matice hrvatske; Josip Turčinović d.o.o., Muzej Grada Pazina, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, a predstavljen je i projekt digitalizacije starih knjiga kojeg provodi Društvo bibliotekara Istre.

Pazinskoj publici predstavila se i trenutna gošća Kuće za pisce, austrijska spisateljica Andrea Stift iz Graza.

Uz bogat program nakladnici su u sajamskom dijelu ponudili svoje knjige po povoljnim cijenama čime su dodatno dali svoj doprinos u afirmaciji Pazina kao grada knjige.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.