Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježeno 32 godine od pogibije branitelja Kristijana Ladavca

Delegacija Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine na gradskom groblju „Moj mir“ položila je danas, 13. studenog 2023. godine, vijenac i svijeću na grob poginulog hrvatskog branitelja Kristijana Ladavca koji je položio svoj život za domovinu prije 32 godine. Komemoraciji je prisustvovala gradonačelnica Pazina Suzana Jašić te predstavnica Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet i otac poginulog.

Osjećajući poziv i potrebu braniti svoj narod i svoju domovinu otišao je daleko od kućnog praga, na ličku bojišnicu. Kristijan je bio među prvim Istranima koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske neovisnosti, kazao je tom prilikom Renato Kalac, član Upravnog odbora Udruge.

Kristijan Ladavac rođen je 9. veljače 1971. u Pazinu gdje je završio osnovnu školu. Po završetku srednje škole u Labinu, 1989. godine, otišao je na odsluženje vojnog roka u Kranj. Kao dragovoljac javio se 16. rujna 1991.u Zbog narodne garde Operativne zone Rijeka. U službu je stupio 18. listopada 1991., a odlukom od 24. listopada postavljen je u I. bataljun “A” 111. brigade na dužnost zapovjednika 2. odjeljenja, 2. voda,2. čete. Nakon obuke u Rijeci dio 111. brigade odlazi na ličko bojište gdje dobiva prve zadaće: da odbaci četnike s prometnice Žuta Lokva – Brlog – Delnice te da razbije i samu opsadu Otočca i potom produži napadaj u smjeru Brlog – Drenov Klanac – Glavace što je s uspjehom izvršeno. U ovim operacijama, 13. studenog 1991., u Drenovom Klancu poginula su četiri branitelja, pripadnika A bojne; Kristijan Ladavac, Nebojša Đikić, Zlatko Filić i Bruno Prpić.

Kristijan Ladavac nosilac je Spomenice Domovinskog rata 1991., posmrtno mu je 1993. godine dodijeljen čin djelatnog vodnika pješaštva, a 1995. godine čin narednika. Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, godine 1998. Kristijanu je posmrtno dodijeljen počasni čin časničkog namjesnika oružanih snaga Republike Hrvatske. U čast Kristijanu predsjednik Republike dodijelio je obitelji Ladavac 30. svibnja 1992. godine Orden Zrinskog i Frankopana. Skupština Općine Pazin 1992. godine dodijelila je posmrtno Kristijanu Ladavcu nagradu 25. rujan za izuzetne zasluge u obrani domovine. Odlukom Gradskog vijeća, od 26. studenoga 2009. godine, prostor iza pazinske gradske tržnice imenovan je Trgom Kristijana Ladavca.