Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

13. Sajam pazinske knjige 14. studenog 2023. u holu Spomen doma

Ovogodišnji, 13. po redu Sajam pazinske knjige, u organizaciji Grada Pazina i pazinskih izdavača, održat će se u utorak, 14. studenog 2023. godine u holu Spomen doma s početkom u 14 sati. Sajam se tradicionalno održava u Mjesecu hrvatske knjige s ciljem promocije književne produkcije pazinskih izdavača i pazinskih autora, kao i promocije važnosti čitanja od najranije dobi te poticanja građana i građanki Pazina svih uzrasta na druženje s knjigom. Sajam ove godine u svom programu ima poseban dio nazvan „Razgovor o Šiški“,  a posvećen je istinskom zaljubljeniku u knjigu Davoru Šišoviću, začetniku ideje samog Sajma i dugogodišnjem suradniku na realizaciji programa koji nas je prerano napustio.

Nakon službenog otvorenja u kojem će sudjelovati učenici glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Sajam započinje predstavljanjem zbirke pjesama Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin koju su nedavno izdali, a nastala je na podlozi književnih druženja „Pjesnici oko kamenog stola“ koje Društvo redovno organizira.

Zanimljivo će biti i predstavljanje Književnog kluba Centra za mlade Alarm iz Pazina, kao i predstavljanje održanog Festivala vina & poezije, točnije predstavljanje pobjedničkih radova s tog Festivala.

Tradicionalno će se na Sajmu predstaviti i Katedra čakavskog sabora za povijest istre Pazin, ove godine sa Zbornikom Pazinskog memorijala, knjiga 34 i 35.

Na sajmu će također biti predstavljen još jedan projekt Gradske knjižnice Pazin, odnosno  knjiga Nagrada Edo Budiša (2012. – 2021.) : naših prvih 10 = Premio Edo Budiša (2012 – 2021) : i nostri primi dieci.

U spomenutom posebnom dijelu programa posvećenom nedavno preminulom Davoru Šišoviću Šiški sudjelovat će Radenko Sloković, Mirko Grdinić, Zoran Krušvar i Iva Ciceran, uz moderiranje Emine Svilar, koji će u razgovoru razmijeniti svoja sjećanja na suradnju sa Šiškom u organizaciji različitih projekata vezanih uz knjigu, od Dana Julesa Vernea, Istrakona, Festivala fantastične književnosti, Kuće za pisce do samog Sajma pazinske knjige.

Gradska knjižnica Pazin svoje će aktivnosti imati i odmah po završetku Sajma, nakon 18 sati kada će predstaviti slikovnicu San i Mora, kao jedan od programa u sklopu  Mjeseca hrvatske knjige.

Mjenjačnica knjiga! Osim predstavljanja izdavača i autora, na sajmu je osiguran prostor za knjige koje je Grad ponudio građanima i građankama na poklon, kao i prostor na kojem građani i građanke mogu ponuditi na razmjenu svoje starije pročitane knjige i one koje još čekaju da ih netko pročita.

Izdavači sudionici Sajma: Čakavski sabor, Državni arhiv u Pazinu,  Grad Pazin, Gradska knjižnica Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra čakavskog sabora za povijest Istre, Muzej grada Pazina, Pučko otvoreno učilište u Pazinu i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin.